Maria Alina Nedeluș a transformat o seră de roșii din Căpușu Mare într-o afacere de peste un milion de euro. Succesul ei nu s-a bazat exclusiv pe fonduri nerambursabile, ci și pe un credit InvestEU, garantat de Uniunea Europeană.
O afacere cu tomate bio, pornită în urmă cu 10 ani într-o comună din județul Cluj, a devenit un exemplu de succes pentru micii antreprenori din România.
Maria Alina Nedeluș, antreprenoare din Căpușu Mare, a ridicat o seră de 8.000 mp cu ajutorul a trei finanțări europene, în valoare totală de peste un milion de euro, potrivit observatornews.ro.
Astăzi, afacerea sa livrează patru tipuri de roșii bio – cherry, Roma, cocktail și roz – către clienți din toată țara.
Succesul Alinei nu s-a bazat doar pe fondurile nerambursabile. Pentru a asigura fluxul financiar curent, antreprenoarea a accesat și un credit InvestEU, destinat susținerii micilor afaceri din Uniunea Europeană.
„Ne-a ajutat pentru activitatea curentă. Asta înseamnă plata tuturor furnizorilor care ne ajută în producţie şi desfacere – caserolele, etichetele, îngrăşămintele, bondarii”, a explicat Maria Alina Nedeluș.
Creditele InvestEU pot ajunge până la 20 de milioane de euro pentru o singură afacere, chiar și în cazul start-up-urilor. Un avantaj major îl reprezintă dobânzile reduse și garanțiile asigurate de Uniunea Europeană.
„Un exemplu concret ar fi pe programul de microfinanţare adresat companiilor cu până la 10 angajaţi, unde dobânda e redusă cu 1 punct procentual. Se oferă o garanţie europeană de până la 80%, foarte importantă mai ales că mulți beneficiari nu doresc să pună ipotecă pe bunurile achiziţionate”, a declarat Florentina Negoiță, coordonator convenții de garantare.
Programul InvestEU acoperă aproape toate domeniile, cu excepția celor care implică un consum energetic ridicat, sectorul imobiliar și industria jocurilor de noroc.
În prezent, sunt active trei programe principale:
„Se pot încadra IMM-urile din România, inclusiv companiile cu capitalizare medie, dar și microîntreprinderile”, a adăugat Florentina Negoiță.
Un alt caz de antreprenoriat finanțat cu succes este cel al Teodorei Ancuța Roșoga, medic primar oftalmolog, care a obținut un grant de 1,25 milioane de lei în doar două săptămâni.
„Avem la dispoziţie 6 luni să investim aceşti bani. Până în prezent am cumpărat un microscop operator, un CT ocular şi un laser pentru partea de chirurgie plastică”, a spus aceasta.