Prima pagină » Actualitate » Orașul din România care va introduce ROVINIETA locală. Care vor fi tarifele și cine va fi exceptat de la taxă

Orașul din România care va introduce ROVINIETA locală. Care vor fi tarifele și cine va fi exceptat de la taxă

Orașul din România care va introduce ROVINIETA locală. Care vor fi tarifele și cine va fi exceptat de la taxă

Un mare oraș din România intenționează să implementeze o rovinietă locală, cu taxe care pot ajunge până la 9.000 de lei pe lună. Această măsură are ca scop reducerea traficului și a poluării în zonele urbane aglomerate.

Autoritățile din Iași pregătesc introducerea unor tarife pentru vehiculele de tonaj greu, care tranzitează drumurile naționale din municipiu, transmite Ziarul de Iași.

Proiectul de hotărâre a fost deja elaborat, iar sfârșitul lunii februarie urmează să fie supus votului în Consiliul Local.

Taxele sunt stabilite în funcție de greutatea vehiculului:

  • 3,5 – 12 tone: 315 lei/săptămână, 1.350 lei/lună, 16.200 lei/an
  • 12 – 24 tone: 1.050 lei/săptămână, 4.500 lei/lună, 54.000 lei/an
  • 24 – 40 tone: 2.100 lei/săptămână, 9.000 lei/lună, 108.000 lei/an
  • Peste 40 tone: tariful va fi calculat în funcție de mai mulți factori.

Această taxă pentru tranzitarea drumurilor naționale va fi adăugată la tariful deja existent pentru circulația vehiculelor de tonaj greu pe infrastructura locală.

Acum, această taxă locală variază între 45 de lei pe zi pentru vehiculele cu o masă între 3,5 și 12 tone și 299 de lei pe zi pentru cele de peste 35 de tone.

„Tariful de liberă trecere dispus pe raza Municipiului se aplică datorită neplăcerilor provocate riveranilor de către vehiculele de transport marfă precum și datorită depășirii limitărilor de tonaj impus, care aduc degradări sistemului rutier”, potrvit regulamentului care va fi supus aprobării consilierilor locali.

Conform propunerii, anumite categorii de vehicule vor fi exceptate de la plata acestei taxe:

  • Vehiculele electrice și hibride
  • Vehiculele de urgență, Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, serviciile secrete (SRI, SIE, SPP, STS), Administrația Penitenciarelor, serviciile de urgență, Primăria și instituțiile subordonate, Controlu Rutier și Crucea Roșii
  • Transportul public în comun
  • Vehiculele persoanelor cu dizabilități
  • Vehiculele aparținând instituțiilor publice

Implementarea acestei roviniete locale face parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a calității aerului și de promovare a mijloacelor de transport ecologice.

Pentru informații oficiale și detalii suplimentare, se recomandă consultarea site-ului primăriei orașului respectiv sau a comunicatelor oficiale emise de autoritățile locale.

Citește și

Codul Rutier 2025. Gestul din trafic ce aduce o amendă de până la 600 de lei șoferilor

Ce se întâmplă dacă NU îți reînnoiești buletinul în termenul prevăzut de lege? Când trebuie emisă o nouă carte de identitate

Codul Rutier 2025. Cum pot scăpa șoferii de AMENZILE radar

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele