VIDEO | Palatul Kiseleff și copilăria Regelui Mihai (DOCUMENTAR)

Publicat: 12/07/2022, 21:30

Palatul Kiseleff este situat pe Șoseaua Kiseleff din București, vis-a-vis de Ambasada Rusiei. Palatul a fost casa în care regele Mihai și-a petrecut, deopotrivă cu Palatul Elisabeta, anii copilăriei. Este înconjurat de o istorie aparte, care continuă de mai bine de 100 de ani. Cu toate acestea, însă, Palatul Kiseleff a devenit cu timpul sediu pentru multe companii.

Palatul Kiseleff, numit și Vila de la Șosea, a fost cumpărat în anul 1909 de regele Carol I și a fost modificat în stil neoromânesc de arhitectul Grigore Cerchez. Sub acest acoperiș au locuit: Carol al II-lea, soția sa, Elena, regele Mihai și, pentru scurt timp, prințesa Elisabeta.

Palatul a fost inițial o casă boierească, care a aparținut familiei Candiano-Popescu, fondator al mișcării antidinastice cunoscută sub numele de Republica de la Ploiești. Acesta a vândut casa în anul 1907 boierului Constantin Iarca, fostul primar al Buzăului.

Doi ani mai târziu, vila a fost cumpărată de Casa Regală. Arhitectul Grigore Cerchez a adus modificări la această construcție în stil neoromânesc, cu un foișor specific pentru arhitectura mioritică. Tot acest arhitect a fost și cel care s-a implicat în transformarea Palatului Cotroceni.

Conform Radio România, în extrasele existente din Arhivele Naționale Istorice și Centrale există o serie de date legate de funcționarea Palatului în acele timpuri. În pivnița vilei se afla o cramă, iar în perioada 1 ianuarie și 31 mai 1930 s-a încasat o sumă de peste 123.000 de lei în urma comerțului.

Mai mult, în proprietate erau scoase la licitație un camion și un microbuz, în timp ce garajul avea o serie de mașini de lux.

Palatul era bine administrat, astfel că în componența personalului se aflau un guvernator, un institutor, un profesor de gimnastică, trei doamne de onoare, un general-șef al Casei Militare și un șef al cancelariei. Pe lângă acesta, în palat lucrau cinci șoferi, un șef al parcului palatului, dar și un administrator, un grădinar și un croitor al Casei Regale.

La 8 iunie 1930 a avut loc întâlnirea Regelui Mihai cu tatăl său, Carol, care abia se întorsese din exil, pentru a-i atribui tronul. În 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea și revenirea în țară a reginei-mamă Elena, prim-ministrul, generalul Ion Antonescu i-a propus reginei să locuiască la Palatul Kiseleff.

În anul 1947, însă, regele Mihai a abdicat. Astfel, un an mai târziu, clădirea a fost naționalizată, iar proprietățile și bunurile administrate de acesta au ajuns pe mâinile autorităților.

Palatul Kiseleff și-a pierdut în acea perioadă strălucirea și scopul pe care îl avea, iar clădirea a fost transformată în Club al Ambasadei URSS. Ulterior, și acesta a fost transformat în cămin studențesc, mai exact în anul 1981.

De-a lungul anilor, însă, palatul a fost transformat. El a fost renovat, iar proprietatea oferă aproximativ 6.000 mp de birouri moderne. Astfel că, după anul 1989, vila a fost timp de 17 ani sediul băncii ING. Ulterior, încă din anul 2013, vila a devenit sediul Eximbank, o bancă deținută de statul român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Acești români se vor îmbogăți luna viitoare! Zodia care va da lovitura la Loto 6/49...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar! E știrea momentului
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Cutremur în România: unde a avut loc seismul și în ce orașe a fost resimțit
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Şpagă pentru viză de muncă. Sute de mii de migranţi din Asia şi Africa ar...
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
HALEP REVINE PE TEREN! Anunț de ultimă oră: Are dreptul
Codul Rutier. Toți șoferii fac această greșeală cel puțin o dată. Ce amenzi se dau
Ce avere are Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Este în arest preventiv, după ce a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...