UPDATE | Trei români au murit în Bulgaria, într-un cumplit accident rutier, când veneau din Turcia într-un autocar. MAE: Zece turiști nevătămați au ajuns în țară (VIDEO)

Publicat: 06/08/2022, 22:45
Actualizat: 06/08/2022, 22:46

Autoritățile române intervin pentru aducerea în țară a românilor implicați în accidentul din țara vecină. Trei cetățeni români au murit într-un accident rutier în care a fost implicat un autocar, care venea din Turcia, lângă Veliko Târnovo, în Bulgaria, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La bord se aflau 25 de pasageri, dintre care 7 cetățeni turci, iar restul români.

UPDATE – MAE: Pasagerii autocarului implicat în accidentul din Bulgaria, care nu au fost răniți, au ajuns în România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că în seara zilei de 6 august, zece cetățeni români, pasageri ai autocarului implicat în accidentul rutier de la Veliko Tarnovo, nevătămați, au intrat pe teritoriul României fiind transportați cu un alt autocar al aceleași firme de transport, anunță

Al doilea șofer al autocarului, cetățean român, a fost audiat și el în calitate de martor și va reveni în România, fie în această noapte fie în cursul zilei de mâine.

MAE precizează că, încă de la producerea accidentului, Ambasada României la Sofia a întreprins o serie de demersuri de asistență și protecția consulară specifice în astfel de situații, respectiv contactul cu autoritățile bulgare, deplasarea unei echipe consulare mobile la locul producerii accidentului, la unitatea medicală unde au fost internate persoanele rănite și la sediul organelor de poliție și procuratură care instrumentează cazul.

De asemenea, personalul consular a facilitat contactele și operațiunile de preluare a pacienților cetățeni români de către echipele medicale ale DSU/SMURD pentru a fi transportați în România pentru îngrijiri medicale.

În tot acest timp, reprezentanții misiunii diplomatice a României la Sofia au menținut contactul permanent cu responsabili medicali din România și membri de familie ai cetățenilor români implicați în accident.

Știrea inițială:

Din primele informații, în urma tragediei, patru români și-au pierdut viața, dar ulterior Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea Agerpres, că patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă persoane au fost rănite în accidentul rutier care a avut loc în Bulgaria.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că primul pacient dintre cei cinci răniți în tragicul accident din Bulgaria a ajuns în țară la spitalul Floreasca și urmează ca și restul pacienților  să fie transportați cu elicopterele SMURD în cursul serii de sâmbătă.

Lucian Bode a transmis condoleanțe familiilor victomelor și a dat asigurări că mobilizarea autoritătilor române în gestionarea acestui cumplit eveniment a fost una eficientă și profesionistă.

Cauzele exacte ale accidentului urmează să fie stabilite de autoritățile din statul vecin.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, după accidentul din Bulgaria, în care au murit mai mulţi cetăţeni români, iar alţii au fost răniţi, la nivelul Guvernului au fost făcute demersuri pentru a asigura îngrijire medicală victimelor. Șeful Executivului le-a transmis condoleanțe familiilor îndoliate.

„La nivelul Guvernului am intervenit urgent pentru a-i ajuta pe românii răniţi şi a le asigura cea mai buna îngrijire medicală. Un elicopter SMURD şi o echipă medicală de la Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti – Floreasca se află deja în Bulgaria pentru a evalua şi planifica preluarea în România a celor răniţi. Alte elicoptere SMURD sunt în drum spre Bulgaria pentru a-i aduce acasă pe românii noștri. Instituţiile statului sunt pregătite să ofere sprijin cetăţenilor săi, indiferent unde s-ar afla, si să le asigure o cât mai bună îngrijire. Le doresc sănătate multă românilor răniţi în tragicul accident si să se recupereze cât mai rapid!”, a declarat Nicolae Ciucă, conform unul mesaj publicta sâmbătă pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Și șeful Departametului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a dat detalii despre misiune. „De când s-a aflat de accident, noi ne-am pregătit. Am trimis de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, după o discuție inclusiv cu domnul ministru Bode și după ce a fost informat premierul, un elicopter pentru evaluarea pacienților. Elicopterul SMURD București a ajuns la 10:50 dimineața la fața locului, la Veliko Tarnovo. La spital, medicul a făcut evaluarea și a propus ca toți pacienții să fie aduși în România pe calea aerului. Așa că au fost mobilizate încă 3 elicoptere (din Constanța, Galați și Craiova)”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

La acel moment două dintre elicoptere erau pe drum deja și al treilea urmează să decoleze după ce alimentează.

„Spitalul Floreasca este anunțat, există locuri, sunt pregătite pentru pacienți, deci toată lumea este pregătită să îi primească. Unii dintre ei au nevoie de continuarea investigațiilor, de consult de specialitate și de stabilizare mai departe a celor care au suferit anumite intervenții. De exemplu, o pacientă căreia i s-a pus un drenaj toracic și care clar că va trebui să fie supravegheată mai departe și evaluată mai departe”, a declarat Raed Arafat, arată sursa citată.

Cum s-a produs accidentul

Accidentul în care a fost implicat autocarul înmatriculat în România s-a produs între satul Kutsina şi Polikraishte ( Regiunea Veliko Târnovo), potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), citat de Digi24.

Potrivit presei bulgare, autocarul a ratat virajul în apropiere de satul Kutsina și a lovit o mașină înmatriculată în Veliko Târnovo, oprită la unul dintre turnicheți. Autocarul s-a lovit apoi de partea dreaptă și de un copac de pe marginea drumului.

Autocarul era condus de un cetățean de origine turcă, care a ieșit negativ la testul pentru consum de alcool. El a intrat pe teritoriul bulgar în jurul orei 22 noaptea trecută, cu oamenii care se întorceau dintr-o călătorie la Istanbul, potrivit Sozmedia.

În urma tragicului eveniment, 4 români au fost declarați decedați. Din primele date reiese că, dintre cei 25 de pasageri de naționalitate română și turcă, 9 sunt internați într-o unitate spitalicească din Bulgaria.

„La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală București care s-a deplasat în Bulgaria cu o echipă medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca în vederea evaluării și planificării unei eventuale preluări și transport de pacienți către România. Totodată, în funcție de evoluția situației, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienților români. De asemenea, consulul României in Bulgaria se află la unitatea spitalicească unde sunt internați pacienții români”, transmite DSU.

În prezent, echipa medicală din România evaluează din punct de vedere medical starea pacienților, alături de echipa medicală bulgară, arată sursa citată.

O anchetă a fost lansată în acest caz sub supravegherea Parchetului Regional din Veliko Târnovo, iar motivele accidentului nu au fost încă clarificate.