Prima pagină » Actualitate » Planeta se schimbă radical. Un nou OCEAN, pe cale să ia naștere, după ce un continent uriaș de rupe în două

Planeta se schimbă radical. Un nou OCEAN, pe cale să ia naștere, după ce un continent uriaș de rupe în două

Planeta se schimbă radical. Un nou OCEAN, pe cale să ia naștere, după ce un continent uriaș de rupe în două
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Planeta Pământ întră într-un proces ireversibil. Plăcile tectonice declanșează un fenomen geologic rar. Practic, estul Africii se desprinde treptat de restul continentului, iar experții estimează că în următorul milion până la 20 de milioane de ani va apărea un nou ocean. Acest proces seamănă cu formarea Oceanului Atlantic.

Un nou ocean este pe cale să apară pe planeta noastră, ca urmare a forțelor tectonice ce fragmentează un întreg continent, potrivit unor cercetări științifice. Acest fenomen este unul extrem de lent și se desfășoară pe milioane de ani.

Datorită mișcării plăcilor tectonice, o parte din estul Africii începe să se desprindă încet de restul continentului. Specialiștii susțin că această separare va duce, în cele din urmă, la formarea unui al șaselea ocean în intervalul dintre un milion și 20 de milioane de ani.

Zona afectată include teritorii din Djibouti, Etiopia și Eritreea

Pe măsură ce procesul continuă, apele Oceanului Indian vor pătrunde în spațiul dintre continent și porțiunea desprinsă.

Această schimbare va transforma complet linia țărmului est-african, iar efectele asupra geografiei și climei regionale vor fi semnificative. Regiunea în care se produce ruptura face parte din Sistemul Riftului Est-African (EARS), potrivit Antena 3.

Africa se rupe cu jumătate de centimetru pe an

Aceasta este o zonă activă de falii continentale, unde două plăci tectonice se îndepărtează încet, cu o rată de aproximativ 0,5 centimetri pe an, mișcarea fiind determinată de magma ce se ridică din adâncuri.

Oamenii de știință au observat această mișcare accelerată după ce, în 2005, a apărut o fisură masivă în Etiopia.
Experții mai spun că fenomene geologice similare au dus la formarea Peninsulei Arabiei Saudite.

„În viitor, pe măsură ce extinderea continuă de-a lungul EARS, valea riftului se va scufunda tot mai mult, permițând în cele din urmă apelor oceanice să inunde bazinul. O nouă crustă bazaltică s-ar putea forma de-a lungul zonei centrale a riftului, rezultând un nou bazin oceanic îngust, cu propria sa creastă mediană, între plăcile nubiană și somaleză”, explică Societatea de Geografie din Londra.

Mișcarea plăcilor tectonice poate genera cutremure, poate stimula activitatea vulcanilor și poate provoca apariția gheizerelor, văilor și lanțurilor muntoase, în funcție de direcția în care plăcile se mișcă.

Ultimul ocean nou identificat pe Terra este Oceanul Austral, format în jurul Antarcticii și recunoscut în 2021.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și