Polițistul care a spulberat-o pe micuța Raisa, amenințat de un bărbat încătușat de colegii săi. „Te bat de faci pe tine și te calc cu mașina!”

Polițistul care a spulberat-o pe micuța Raisa, amenințat de un bărbat încătușat de colegii săi. „Te bat de faci pe tine și te calc cu mașina!”
Publicat: 18/01/2022, 18:42
Actualizat: 18/01/2022, 18:46

Polițistul care a lovit cu mașina de serviciu două fetițe în vârstă de 11 ani, dintre care una a murit iar a doua a fost grav rănită, a depus plângere, pentru ultraj, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce a fost amenințat de un bărbat chiar în sediul Secției 5. Agentul a fost ținta mai multor injurii și amenințări venite din partea unui bărbat băut, adus în cătușe la sediul secției după ce ar fi fost violent.

Agentul Constantin Popescu a fost implicat, la data de 10 iulie 2020, într-un incident violent care a degenarat într-o adevărată luptă cu un bărbat beat care făcea scandal. Deși era împreună cu un coleg de la Secția 5 și un jandarm, încătușarea individului ar fi durat în jur de zece minute, în condițiile în care, cu toate că erau trei, angajații Ministerului Afacerilor Interne au întâmpinat mari dificultăți.

Aceștia și-au rupt pantalonii, iar unul dintre ei a fost zgâriat la mănă de individ, cu o lamă pe care o ținea între degete. Adus la Secția 5, acesta a continuat să fie agresiv din punct de vedere verbal și l-ar fi amenințat pe Popescu. Deși era încătușat, bărbatul s-ar fi ridicat în picioare și i-ar fi transmis că abia așteaptă să-l vadă pe stradă fără uniformă, ca să-l bată și să-l calce cu mașina.

În urma incidentelor din seara respectivă, atât polițiștii cât și jandarmul au depus o plângere pentru ultraj la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, de unde inculpatul Cristian Tufan a fost trimis în judecată.

Acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru ultraj, însă doar pentru agresiunile îndreptate împotriva jandarmului și colegului lui Popescu.

În ceea ce-l privește pe agentul Constantin Popescu, instanța a considerat atunci că acesta s-a speriat prea ușor de amenințările unui om încătușat și înconjurat de polițiști. „În jurul orei 06:48, aflându-se în sala de instructaj a Secției 5 Poliție, inculpatul i-a adresat expresia: „bă, te bat de mă c… pe tine, încercând, fără succes, să îl atace”, au arătat .

Instanța a arătat că polițistul s-a speriat prea ușor

Starea de temere este o stare de natură psihică care nu poate fi dovedită prin mijloace probă, ci se stabilește în concret, prin raportare la vârsta, gradul de instruire școlară, pregătire, experiență de viață și ocupația unei persoane. […] În cauză, inculpatul era singur se afla în secția de poliție, încătușat, într-o încăpere în care se aflau, în afara inculpatului, doar agenți de poliție, inculpatul fiind într-o stare fizică inerentă consumului de alcool și ulterioară încătușării sale. Deși, declarativ, susținerea sa vizează o amenințare cu acte de violență, aceasta nu era, în mod real, aptă să îi producă persoanei vătămate o stare de temere, care să-i limiteze în vreun fel libertatea psihică și conduita profesională”, a explicat instanța. Decizia nu este, însă, una definitivă .

Două fetițe de 11 ani au fost lovite în plin pe o trecere de pietoni de o maşină a Poliţiei, joi, 13 ianuarie. În urma impactului, una dintre copile a murit, iar cealaltă a fost rănită și transportată la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.

Momentul în care cele două fetițe au fost călcate de mașina de poliție, pe Bulevardul Laminorului, din Sectorul 1, a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă. Conform imaginilor, Raisa, fetița de 11 ani care a murit în urma impactului, a fost aruncată pe capota mașinii și purtată circa 50 de metri.

Agentul Constantin Popescu, care era singur în mașină, nu băuse și nu consumase droguri. Acesta este cercetat, sub control judiciar, pentru ucidere din culpă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult