Prețurile au „explodat” în București! Câți lei a ajuns 1 litru de motorină standard în benzinăriile din Capitală

Prețurile au „explodat în București! Câți lei a ajuns 1 litru de motorină standard în benzinăriile din Capitală
Publicat: 20/10/2022, 09:39

Prețurile afișate de către stațiile de carburant din București sunt tot mai mari, iar prețul pentru litrul de motorină a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Dată fiind situația dificilă provocată de inflație, românilor le este tot mai greu să se descurce, iar creșterea prețurilor carburanților nu le este deloc de ajutor, ba dimpotrivă.

Chiar dacă statul a decis recent să compenseze 50 de bani per litru de carburant, prețurile la pompă continuă să fie mari.

Concret, un litru de motorină costă în București între 8,82 și 8,94 lei, potrivit plinul.ro. Totuși, aceeași sursă ne arată că, deși sunt mari, prețurile din București sunt decente față de cele din Ilfov. Aceasta în contextul în care o benzinărie din Mogoșoaia vine litrul de motorină cu 9,27 lei.

Care este motivul pentru care motorina s-a scumpit mai mult decât benzina

Prețul motorinei, până acum considerată o alternativă mai ieftină la benzină, ar urma să crească din nou în Europa, dar care este motivul pentru care motorina a ajuns să se scumpească mai mult decât benzina?

Ei bine, potrivit unei analize realizate de Reuters, restricțiile referitoare la importurile de motorină din Rusia, impuse după ce Moscova a invadat Ucraina, reprezintă unul dintre motive.

Pe lângă impactul direct asupra celor 140 de milioane de europeni care depind de mașini pe motorină, prețurile ridicate ale motorinei afectează economia în general, generând inflație, deoarece este combustibilul preferat al industriei și al agricultorilor din Europa.

Prețurile carburanților au crescut puternic în ultima perioadă, mai ales față de minimele înregistrate ca urmare a pandemiei, deoarece relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID a stimulat cererea, iar rafinăriile s-au luptat să țină pasul.

După invazia Ucrainei de către Moscova, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, un important exportator de energie și cel mai mare furnizor de motorină în Europa, au agravat situația.

Îngrijorările cu privire la exporturile rusești de motorină au crescut prețurile medii la motorină mai mult decât cele ale benzinei în martie, pentru prima dată, iar decalajul este de așteptat să se mărească, ducând la recorduri succesive de preț.

Datele analizate de Energy Aspects şi Wood Mackenzie arată că diferenţa de preţ dintre motorină şi benzină va ajunge la aproximativ 25 de dolari per baril în trimestrul patru, de la aproximativ 13 dolari per baril în trimestrul al doilea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase