Nicușor Dan intervine în scandalul finanțării spitalelor din Sectorul 1: „Vreau să le administrez, cu condiția să ni se asigure banii necesari” / Reacția lui Clotilde Armand: „S-a pus în legalitate o hotărâre de Guvern”

Nicușor Dan intervine în scandalul finanțării spitalelor din Sectorul 1: „Vreau să le administrez, cu condiția să ni se asigure banii necesari” / Reacția lui Clotilde Armand: „S-a pus în legalitate o hotărâre de Guvern”
Publicat: 04/02/2021, 21:40
Actualizat: 05/02/2021, 00:53

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a intervenit joi seara, printr-un mesaj postat pe Facebook, în scandalul finanțării spitalelor din Sectorul 1. Patru dintre cele mai mari și importante spitale din București și din țară au rămas fără finanțarea de la Primăria Sectorului 1, după o decizie a primarului Clotilde Armand.

Edilul anunţă, astfel, că va administra proiectele de care alte instituţii publice nu mai vor să se ocupe, dacă i se vor asigura banii necesari. Mesajul său vine în contextul în care patru spitale din Sectorul 1 nu vor mai fi administrate de Primăria Sectorului 1 (PS1), condusă de Clotilde Armand, fiind transferate către Primăria Municipiului București (PMB).

Înțeleg că există dorința, în ultima vreme, a transferului unor obiective dificil de administrat, către Primăria Capitalei. Eu sunt absolut deschis să administrez cât mai multe lucruri care privesc calitatea vieții bucureștenilor, doar să fie asigurată finanțarea către Primăria Municipiului București pentru asta. Dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte și instituții din Capitală, atunci eu declar că vreau să le administrez împreună cu echipa Primăriei, cu condiția să ni se asigure banii necesari”, a transmis Nicuşor Dan pe Facebook.

Consiliul Local al Sectorului 1 a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre care prevede transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor şi clădirilor aferente a patru spitale în administrarea PMB.

Cele patru spitale în cauză sunt:

  • Spitalul Spitalul Clinic de Urgență București;
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu;
  • Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri;
  • Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice

Decizia Primăriei Sectorului 1 a fost criticată dur de PSD, în special de Gabriela Firea, dar şi de unii membri ai USR, care nu au înţeles cum administraţia de la acest sector alege să se spele pe mâine de gestionarea situaţiei celor patru spitale, scrie Adevărul.

Reacția Primarului Sectorului 1, Clotilde Armand

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi seară, tot pe Facebook, prin care precizează că decizia de ieri a Consiliul local al Sectorului 1 a pus în legalitate o hotărâre de Guvern, după 16 ani de zile. În sprijinul celor spuse, edilul a atașat și unele documente în acest sens.

Iată decizia Curții de Conturi a României din 2016:
– «Menținerea nejustificată în administrare a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților sanitare publice sector 1 a patru spitale clinice de urgență aflate în subordinea Ministerului Sănătății ca urmare a nepunerii în aplicare a legii.»
Cu alte cuvinte, Consiliul local al Sectorului 1 a pus în legalitate o hotărâre de Guvern (…). Ce au făcut predecesorii mei până acum? Întrebați-i pe ei”, a scris Clotilde Armande.

Clotilde Armand, postare cu greșeală gramaticală, corectată ulterior

Inițial, în postarea Primarului de la Sectorul 1 se strecurase o greșeală gramaticală, dar aceasta a fost corectată ulterior. „Ce au făcut predecesorii mei până acum? Întrebații pe ei”, scrisese, la început, Clotilde Armande.

Apoi, greșeala gramaticală din postarea de pe Facebook a Primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost îndreptată, cuvântul fiind scris în varianta corectă:

Asociația Suport Mastocitoză România protestează față de tăierea finanțării Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu”: „Viața a 68 de copii este pusă în pericol de decizia doamnei Clotilde Armand”

Asociația Suport Mastocitoză România protestează față de tăierea finanțării Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu” de către primarul Sectorului 1.

„Apreciem că este un act de inconștiență care pune în pericol viața celor mai vulnerabili dintre copii și că este o contradicție cu ceea ce un edil trebuie să facă în slujba cetățenilor care l-au ales. În cadrul acestui spital se află o filială vitală a rețelei de mastocitoză pediatrică din România și a Centrului European de Excelență în Mastocitoză România de care depind 68 de copii care nu mai pot merge la consult, întrucât viața le este pusă în pericol de decizia doamnei primar”, mai spun cei de la Asociația Suport Mastocitoză România.

„Tot în cadrul acestui spital se află una dintre cele mai bune secții de chirurgie plastică, reparatorie și arși la nivel european, secție rămasă, ca întregul spital, fară fondurile de ignifugare”, se mai arată în comunicatul asociației.

Ce spune Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”

Nu prea înțelegem decizia, nici temeiul legal al ei. Spitalele din București au trecut, din 2002, în proprietatea publică a Municipiului București. Noi nu putem întreține clădirile pe care le avem. Noi primeam bani de ultilități, gaze și lumină, dar cel mai important era ce se întâmpla asupra clădirilor, verificările generatoarelor și aparaturii din ATI, ignifugare, verificarea centralelor termice și altele. Eu sper să nu fie așa ceva, să se răzgândească, altfel vom avea un gol de 4 milioane de lei.

La minister mi s-a spus că clădirile vor fi trimise la Primăria Municipiului București. Ministerul, chiar dacă e ordonator principal de credite, nu ne poate da bani.

Nu se poate discuta cu doamna primar! Nu poate fi găsită! Eu nu am reușit. Ce poate fi de spus? Să nu lase copiii deoparte. Noi tratăm peste 20.000 de copii pe an, consultăm peste 800 de copii pe zi.

A retras din membrii personalului de pază fără să ne anunțe. Putea să găsească o soluție. Noi nu putem lua servicii de pază nici prin achiziții directe. Am rămas fără pază pe timpul nopții”, a declarat Alexandru Ulici managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, cel mai mare spital de pediatrie din România, miercuri seară, la Antena 3.

Monica Pop, după ce Clotilde Armand a tăiat finanțarea pentru patru spitale din București: „Este o gafă politică extraordinar de mare, urâțește un primar”

Monica Pop, fostul manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a făcut declarații acide la adresa primarului Sectorului 1, după ce actualul edil a hotărât să sisteze finațarea pentru patru mari spitale din București.

Ea a declarat miercuri seară, la Antena 3, că nu este surprinsă de decizia edilului de la Sectorul 1. Mai mult, spune că e o „gafă politică este extraordinar de mare, care urâțește un primar”.

Este o gafă politică extraordinar de mare, urâțește un primar. M-am așteptat de când am văzut cine e primar la Sectorul 1. Va fi mai greu ca până acum, dar de vom descurca. Să nu creadă ea că nu ne vom descurca. Este o gafă politică extraordinar de mare, urâțește un primar. Ar fi trebuit să suplimenteze fondurile. Pop spune că utilitățile unui spital sunt mari, iar finanțarea primăriei era un lucru important. Faptul că ne plăteau utilităţile este un lucru foarte important şi, vă daţi seama ce utilităţi sunt la un spital. Fiecare spital avea anual o alocaţie bugetară. Din banii respectivi noi făceam un raport cu ce ne trebuie şi făceau ei [primăria]. Într-un an, ne-au cumpărat generator electric, este un lucru extraordinar”, a spus Monica Pop, la Antena 3.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
William Levy, starul telenovelelor sud-americane, apel disperat catre autorități. Actorul nu știe unde se află...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei