VIDEO Rafila, despre acuzațiile USR cu privire la consultanța de 21 de milioane de euro acordată OMS : „Au fost singurii care au acceptat să facă consultanţă pe întreg pachetul”

Publicat: 17/08/2022, 21:56
Actualizat: 17/08/2022, 22:37

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila îi răspunde deputatului USR, Emanuel Ungureanu care îl acuza că a oferit în mod discreționar „ca hoțul” 21 de milioane de euro, bani alocați din PNRR pentru consultanță către „prietenii” săi de la OMS.

Rafila a explicat că a respectat termenii și chiar a reușit să economisească o sumă importantă de bani care pot fi redistribuiți către alte activități cuprinse în PNRR.

„Este vorba despre un buget care a fost alocat acestei activități. Bugetul şi gândirea acestui PNRR l-am moștenit la ministerul Sănătăţii de la miniștrii USR. Mi se pare foarte ciudat să faci asemenea afirmații. PNRR-ul are niște zone de reformă, de investiții. Pentru fiecare din aceste zone, aşa cum a fost făcut de miniștri din USR există o zonă de consultanță.

Mai mult, acolo se regăsesc şi instituțiile care pot acorda această consultanță. Noi am găsit în PNRR 3 instituții menționate: OMS, Banca Europeană de Investiții şi Banca Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul spune că OMS a fost singura organizație din cele trei menționate care a acceptat să facă consultanţă pe întreg pachetul pentru 21 de milioane de euro.

„Valoarea maximă era de 50 de milioane de euro. Noi am dat 42% din suma care dânșii o alocaseră. Am respectat şi alocat şi am şi reușit să economisim o sumă importantă de bani. E vorba de bani nerambursabili pe care îi primește România în cadrul PNRR şi dacă rămân neutilizați putem să-i mutăm pe alte activități.

Pachetul de asistență tehnică pentru toate activitățile de reformă şi digitalizare a fost obținut de OMS dintr-un motiv foarte simplu.

Au fost singurii care au acceptat să facă consultanţă pe întreg pachetul, iar suma a fost de 21 de milioane de euro. Sunt bani nerambursabili pe care îi primim de la UE. Noi avem jalon în PNRR, dacă nu îl îndeplinim nu mai primim banii. Nu putem scăpa de aşa ceva pentru că a fost impus în PNRR de cei care l-au creat”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Antena 3.

USR: Rafila a dat pe șest 21 de milioane de euro consultanță pentru OMS

USR îl acuză pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro.

Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.

USR spune că Rafila a avut un post de conducere în OMS până să devină ministru al Sănătății: din 2014 până în 2018 a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS.

Emanuel Ungureanu susține că, potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

– 5,38 milioane de euro pentru digitalizare
– 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane
– 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult