VIDEO | Rafila, despre eliminarea restricțiilor: Din martie vom putea reveni la normal și sper să putem renunța și la starea de alertă

Publicat: 10/02/2022, 21:54
Actualizat: 10/02/2022, 21:58

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi24, că situația epidemiologică din România este pe un trend pozitiv și se așteaptă ca în aproximativ 5-6 săptămâni să fie ridicate majoritatea restricțiilor, inclusiv certificatul verde și masca la interior.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea care a fost cam de 5-6 săptămâni și probabil ca într-un interval de timp similar, sau chiar mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate în decembrie 2021”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Întrebat când vom scăpa de restricții, Rafila a precizat: „Cred că mai degrabă în luna martie ajungem. Am socotit un interval de de patru săptămâni în care vom asista la o scădere rapidă și să sperăm că va rămâne așa, dar asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție”.

Ministrul speră că din luna martie, dacă situația epidemiologică o va permite să poată fi ridicate toate restricțiile, inclusiv starea de alertă.

„Avem trei zile de scădere consecutivă, care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Ultimele restricții care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măștii de protecție la interior, în rest probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem renunța și la starea de alertă”, a spus el.

Rafila a precizat că în urma secvențierilor făcute la Spitalul Matei Balș s-a depistat că 1 din 8 persoane este infectată cu tulpina Delta.

„A fost făcut un studiu la nivel național – peste 350 de probe de la pacienți internați în ATI – au fost secvențiate la Spitalul Matei Balș și rezultatele arata că 1 din 8 persoane au infecție cu tulpina Delta”

Restricțiile trebuie ridicate gradual și oamenii trebuie înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor. Nu excludem apariția de noi variante. Sper să fie ultimul val care pune probleme majore.

Ministrul Sănătății spune că în aproximativ 5-6 săptămâni s-ar putea renunța la obligativitatea prezentării certificatului verde și la masca în interior.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase