Care sunt românii ce pot să beneficieze de 37.000 de lei de la stat. Cum se acordă acești bani și cine sunt beneficiarii, conform legii.
Anumite categorii de români pot să beneficieze de un sprijin financiar semnificativ, în valoare de 37.000 de lei, în afară de pensia de urmaș. În ce condiții sunt acordați acești bani și care sunt cei care pot să beneficieze de ei?
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii (CNPP), familiile cetățenilor decedați pot beneficia de bani în plus, pe lângă pensia de urmaș. Această sumă poate să ajungă la 37.000 de lei.
Mai precis, dacă un angajat din România a murit în urma unui accident de muncă sau din cauza unei boli profesionale, familia decedatului poate să solicite această despăgubire. Suma acordată corespunde valorii a patru salarii medii brute la nivel național, valabile în luna decesului.
Cum salariul mediu brut era de 9.251 de lei în luna decembrie a anului trecut, acest ajutor financiar acordat acestor familii poate să ajungă la 37.000 de lei. Conform legii, suma poate să fie acordată unei singure persoane.
Adică, vorbim de soțul sau soția persoanei decedate, părinte, copil, tutore ori moștenitor legal. În caz contrar, despăgubirea poate să fie obținută de persoana care a plătit cheltuielile de înmormânatare, după ce face dovada plății.
Totodată, partenerul de viață supraviețuitor al persoanei decedate poate beneficia de pensia de urmaș. Indemnizația este acordată dacă soțul sau soția nu are venituri salariale. În același timp, pensia de urmaș se poate oferi și copiilor.
Mai exact, minorii cu vârstă mai mică de 16 ani pot să obțină pensia de urmaș. Banii se acordă și după această vârstă, până la 26 de ani, dacă fiul sau fiica respectivei persoane continuă studiile într-o formă de învățământ recunoscută de către autorități.
De asemenea, pensia de urmaș se acordă și pe întreaga perioadă a invalidității, în cazul în care aceasta a survenit în timpul în care persoana este minoră sau în timpul studiilor.
CITEȘTE ȘI: