VIDEO | Rușii se laudă cu arme laser care pot să „orbească” sateliţii, dar depind de condițiile meteo (DOCUMENTAR)

Publicat: 19/05/2022, 21:30
Actualizat: 19/05/2022, 21:53

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine. Nu se știu foarte multe amănunte despre acest super-laser.

Însă, Borisov susține că noua armă a ruşilor a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 kilometri distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.

„Deja este distribuită în masă către trupe (de rachete strategice-n.r.) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere ai inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a spus Borisov.

În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat știrile despre lasere cu așa-numitele arme minune pe care Germania nazistă le-a dezvăluit în încercarea de a preveni înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cu cât devenea mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă a existat despre o armă uimitoare care ar fi atât de puternică încât să asigure un punct de cotitură”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs publicat pe una dintre paginile sale de socializare.

Borisov a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui, în următorul deceniu, toate armele convenţionale ale Rusiei.

Dacă tot ce se spune este adevărat, Rusia ar dispune astfel de capacitatea de a distruge sateliţii şi sistemele de supraveghere folosite de SUA pentru monitorizarea lansărilor de rachete intercontinentale de către Rusia. O astfel de armă ar putea ţinti şi dezafecta și dronele de recunoaştere folosite în Ucraina.

Aceasta armă, cunoscută și sub numele de Zadira, este axată pe distrugerea fizică a unui obiect la o distanță de până la 5 km. Rusia folosește arme laser în operațiunea sa specială din Ucraina, în special, sistemul laser Zadira. Cea mai recentă armă laser Zadira este mai puternică decât sistemul Peresvet, care este capabil să orbească sateliții de recunoaștere la o distanță de 1.500 km, a explicat vicepremierul rus Borisov.

Acest sistem este capabil să „doboare cu ușurință diverse tipuri de drone, evitând cheltuirea rachetelor costisitoare de tip Panțîr și Tor”.

Remarcile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative în privinţa armelor cu laser, un subiect de interes şi pentru alte puteri nucleare, precum Statele Unite şi China.

Folosirea laserelor cu scopul de a orbi sateliţii – sau chiar de a-i arde – a fost cândva o poveste din domeniul ştiinţifico-fantastic, dar marile puteri precum Statele Unite, China şi Rusia lucrează de zile la variantele unor astfel de arme.

Pe lângă beneficiile pe care acest tip de arme le are într-un război convenţional, respectiv arderea dronelor, armele cu laser au şi un impact strategic, deoarece sateliţii sunt utilizaţi pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poartă arme nucleare.

Probabil, acesta a fost dezvoltat în cadrul lucrării de proiectare experimentală Zadira-16, începută în anul 2017, în baza unui contract încheiat între Iuri Borisov, adjunct al ministrului apărării la acea vreme, și Valentin Kostyukov, directorul general al Centrului Federal Nuclear Rus – Institutul de Cercetare pentru Fizică Experimentală. Obiectul contractului ar fi constat în dezvoltarea unui complex de luptă bazat pe noi principii fizice.

Sintagma „arme bazate pe noi principii fizice” este folosită pentru denumirea unor sisteme noi, ai căror factori nocivi se bazează pe efecte neutilizate anterior în realizarea produselor cu destinație militară.

În momente diferite, acestea au inclus energie, arme cu fascicul (laser), arme cu infrasunete, arme electromagnetice, radiologice, genetice, geofizice, precum și diferite tipuri de arme neletale.

Pe de altă parte, sistemul Peresvet – numit după Alexander Peresvet – este o armă laser rusească folosită pentru apărarea aeriană, dar și ca armă anti-satelit. Peresvet este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018.

Sistemul a fost dezvăluit pentru prima dată la Adunarea Federală din 1 martie 2018. Echiparea Forțelor Armate ale Federației Ruse cu astfel de arme laser a început încă din 2017.

La 1 decembrie 2018, laserul Peresvet complex a preluat sarcina de luptă experimentală. Potrivit lui Valery Gerasimov, complexele laser Peresvet sunt în serviciu de luptă de la începutul lunii decembrie 2019.

Complexele au fost desfășurate cu lansatoare ICBM rutiere mobile cu sarcina de a-și acoperi manevrele. Potrivit lui Serghei Șoigu, începând cu 1 decembrie 2019, Peresvet a fost dislocat cu cinci divizii ale Forțele strategice de rachete.

Potrivit expertului militar Igor Korotchenko, directorul Centrului de Analiză a Comerțului Mondial cu Arme, laserul de luptă Peresvet poate fi folosit cu succes împotriva vehiculelor aeriene fără pilot.

În același timp, eficacitatea sa depinde direct de condițiile de mediu: pe vreme bună, funcționează perfect, dar ceața, ploaia, zăpada și alte evenimente meteorologice nefavorabile pot interfera cu trecerea razei laser.

Expertul a mai adăugat că astfel de instalații consumă multă energie electrică, așa că utilizarea lor ca instrument portabil este puțin probabil să reușească; în viitor, vor putea proteja bazele militare și alte locații împotriva pătrunderilor UAV-urilor pe teritoriul lor.

În noiembrie 2021, SUA au acuzat Rusia de testarea unei arme antisatelit care a provocat un câmp periculos de deşeuri spaţiale, care i-au pus în pericol inclusiv pe membri echipajului aflat pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

Rusia a recunoscut testarea armei, dar a negat faptul că echipajul de pe SSI s-ar fi aflat în vreun pericol.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult