Schema prin care românii sunt „furați” în facturile de la energie. Avocatul Cuculis: „Se calculează după modul japcă. Primul semn de abuz este când vine regularizarea pe mai mult de 3 luni de zile”

Schema prin care românii sunt „furați” în facturile de la energie. Avocatul Cuculis: „Se calculează după modul japcă. Primul semn de abuz este când vine regularizarea pe mai mult de 3 luni de zile”
Avocatul Adrian Cuculis (FOTO: Facebook)
Publicat: 03/10/2022, 19:25

O familie a avut un șoc când a primit factura la energie de peste 5.000 de lei, în condițiile în care temperaturile de afară sunt încă la un nivel acceptabil și nu este necesar pornești centrala sau să utilizezi alte surse  de încălzire care folosesc curent electric.

Avocatul Cuculis a analizat factura primită de o familie care locuiește într-o casă modestă. El spune că modalitatea de „jaf” în facturi începe atunci când regularizarea depășește termenul legal de 3 luni.

„Se calculează după modul japcă. Odată activat acest mod vedem facturi de modul acesta”, spune avocatul Adrian Cuculis despre o factură cu suma de 5.397 de lei primită de un cetăţean care locuiește într-o casă modestă.

Culmea este că am văzut şi un comunicat de presă mai mult sau mai puţin serios, din punctul meu de vedere, dat de ANRE prin care ni se spunea că ar trebui să ne așteptăm ca în următoarele luni să vedem nişte recalculări trecute pe 5 sau 6 luni. Mi se pare halucinant. În lege se spune foarte clar că în maximul 3 luni de zile pot retroactiva furnizorii de energie electrică şi pot emite facturi”, a declarat el.

Avocatul atrage atenția că atunci când regularizarea vine pe mai mult de 3 luni, atunci se instalează abuzul.

„Avem de a face cu o regularizare aici, dar ea nu poate să fie mai mare de 3 luni de zile pentru că ar duce la nerespectarea OUG care ne spune că putem să plafonăm consumul până într-o 100 KW sau 250 KW. Ăsta este primul caz de abuz, când vine regularizarea pe mai mult de 3 luni de zile”, a declarat Cuculis.

Avocatul a precizat că românul care a primit această factură a fost nevoit să își vândă o animalele din curte pentru a putea plăti doar o parte din factura de 5.397 de lei.

Ce spune ministrul Energiei despre facturile uriașe primite de români

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut, luni, în contextul discuţiilor despre facturile mari la energie, un apel la ANRE ‘să-şi facă treaba’, să supravegheze piaţa de energie, iar ‘Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi’.

”Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru’, a afirmat Popescu, la Parlament, întrebat de ce vin facturi la energie de 7.000-8.000 lei.”, a declarat Virgil Popescu.

Premierul PNL, Nicolae Ciucă consideră că „este o soluţie foarte bună” analizarea și implementarea propunerii PSD, prin care plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent şi nu la cel din anul 2021.

Care sunt pragurile de consum din noua ordonanță:

  • 0,68 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 0 și 100 kWh lunar
  • 0,8 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 100,01 și 255 kWh lunar.Pragul anterior era de 300 kWh

Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor până la 31 august 2023.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase