Un semn de circulație induce în eroare majoritatea șoferior. Ce înseamnă rombul alb pe fundal albastru, de fapt, și unde poate fi întâlnit.
Când călătorești cu mașina în alte țări europene, este primordial să fii la curent cu semnele și regulile de circulație specifice fiecărei țări. De altfel, ignorarea acestor semne poate să ducă la amenzi mari. Un exemplu recent îl reprezintă un romb alb pe fundal albastru. Ce trebuie să știi despre semnificația acestuia și sancțiunile aferente.
Acest indicator rutier a fost introdus recent în Franța. El simbolizează benzi speciale de circulație, care nu sunt accesibile tuturor vehiculelor. Potrivit postului de radio France Bleu, benzile marcate cu rombul alb pe fundal albastru sunt destinate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Mai mult, aceste benzi pot să fie utilizate și de mașinile electrice, dar și de vehiculele care transportă mai mult de două persoane.
Acest indicator a fost pe autostrăzile din jurul orașelor Lyon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului, dar urmând ca și alte regiuni să adopte măsura.
De precizat este că, șoferii care utilizează în mod eronat aceste benzi riscă amenzi de până la 135 de euro. Mai mult, camerele inteligente monitorizează aceste benzi pentru a verifica numărul de pasageri din fiecare vehicul, asigurându-se respectarea legii.
Introducerea acestui semn rutier are ca scop principal protecția mediului. Această măsură încurajează folosirea în comun a vehiculelor și promovează transportul ecologic, contribuind astfel la reducerea emisiilor CO2. Dar Franța nu este unica țară care implementează astfel de reguli: în SUA și Canada, exiată benzi dedicate vehiculelor ecologice și pentru carpooling, în vreme ce, în Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz.
Ca să evite sancțiunile, șoferii ar trebui să acorde atenție sporită acestor noi indicatoare și să respecte regulile. Familiarizarea cu semnele rutiere din țările vizitate este important, mai ales că unele dintre ele pot fi rare și puțin cunoscute. Spre exemplu, în Germania există semne precum cel cu un punct roșu sau cel cu trei săgeți și o linie, iar în Marea Britanie, un cerc negru pe fundal galben rămâne necunoscut pentru mulți dintre șoferi.
CITEȘTE ȘI: