(UPDATE) VIDEO | Toni Greblă, întâlnire cu Nicuşor Dan pe tema PUZ-urilor din zone protejate. „A fost o discuție constructivă, echilibrată, sinceră. Lucrurile s-au clarificat” / „Cine are dubii cu privire la ceea ce o să îmi comunice mâine Primăria să uzeze pe căile prevăzute de lege”

Publicat: 08/02/2023, 15:01
Actualizat: 08/02/2023, 19:08

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, s-a întâlnit la Primaria Capitalei cu Nicușor Dan, pentru a dezbate tema PUZ-urilor din zone protejate. La discuții participă și ministrul Dezvoltării, rectorul Universităţii de Arhitectură Ion Mincu, preşedintele OAR, consilierul prezidenţial pe probleme de cultură şi culte.

UPDATE: Ministrul Dezvoltării spune că toate divergențele cu Primăria Capitalei s-au rezolvat

Cseke Attila: „Bucureștiul nu este în pericol de a nu avea un PUZ zone protejate”

„A fost o discuție constructivă, echilibrată, sinceră, în urma căreia putem să afirmăm că Bucureștiul nu este în pericol de a nu avea un PUZ zone protejate. Cele 98 de PUZ-uri zone protejate sunt în perfectă legalitate și s-au adus toate dovezile în sensul în care documntele deținute de PMB sunt cele care s-au adoptat de CGMB, la sfârșitul lui decembrie 2000, atunci când aceste PUZ-uri au fost aprobate. Această întâlnire a fost precedată de o altă întâlnire, în decembrie, pe această temă – pe care am initiat-o atunci, la Ministerul Dezvoltării a avut loc, în urma căreia, ca și concluzie, PMB și-a asumat ca să certifice pentru originalitate, pentru conformitate, anexele care se regăsesc pe site-ul PMB. PMB a publicat pe site anexele cu ștampila elaboratorului, care la vremea respectivă era Institutul de Arhitectură, astăzi Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și urmează în această săptămână – mâine – să confirme prin adresă răspuns către Instituția Prefectului Municipiului București că aceste PUZ-uri sunt cele originale și că acestea au fost discutate în 2000. Concluzia este aceea că nu există niciun fel de dubiu cu privire la faptul că aceste documente care sunt publice pe site-ul Primăriei sunt cele care s-au discutat și aprobat la acea ședință de Consiliu General.

Obiectul discuției noastre era aceea de a ne clarifica cu toții și de a înceta această dispută care a avut loc în ultimele zile între mai multe autorități și instituii ale statului. Lucrurile s-au clarificat, toată lumea este clarificată din acest punct de vedere. Bucureștiul are PUZ Zone protejate în vigoare. Evident, se lucrează la un nou PUG și în aplicarea acestui nou PUG, în momentul în care el va putea intra la aprobare în CGMB și aceste PUZ-uri Zone protejate, vor fi, dacă vreți, actualizate, este treaba și misiunea specialiștilor să facă acest lucru.

Au fost aduse toate documentele în original, ne-am uitat pe ele și PMB, în cursul zilei de mâine, va certfica originalitatea acestor documente către Instituția Prefectului București, astfel încât orice suspiciune care a existat în spațiul public să ia sfârșit. Oricine altcineva, din afara instituțiilor sau autorităților statului, este nemulțumit, are un anumit dubiu cu privire la o anumită documentație de urbanism, are posibilitatea de a se adresa instanțelor judecătorești. Din punct de vedere al instituțiilor sau autorităților statului, lucrurile sunt evidente. Nu știu de ce nu a existat o comunicare mai eficientă. O comunicare a existat, dar nu a fost destul de eficientă, ca să nu ajungem la această discuție. Nu este nicio problemă, pentru că această discuție până la urmă a fost clarificatoare. Important este că toată lumea știe care este situația reală și circuitul instituțional se va închide. Au fost aduse anexele din PUZ Zone protejate, respectiv descrierea fiecărei Zone protejate, așa cum se regăsește în arhiva PMB, unde sunt descrise criteriile și condiționalitățile în care în acea zonă protejată se pot face construcții, respectiv alte tipuri de investiții”, a afirmat Cseke Attila.

Toni Greblă: „Cine are dubii cu privire la ceea ce o să îmi comunice mâine Primăria să uzeze pe căile prevăzute de lege”

„Eu aștept mâine documentul de la Primărie care să confirme că ceea ce am solicitat eu, ceea ce a apărut în spațiul public, există în instituția Primăriei Capitalei, că ele sunt conforme cu ceea ce ceea ce s-a adoptat în anul 2000, că semnatarii documentului pe care îl aștept mâine certifică și își asumă că acelea sunt documente originale și cu asta cred că s-a încheiat, urmând ca cine are dubii cu privire la ceea ce o să îmi comunice mâine Primăria să uzeze pe căile prevăzute de lege. Eu aștept mâine confirmarea și după aceea, confirmăm. Am văzut niște documente, însă eu aștept să-mi fie certificate, așa cum este normal, de cei care o să-mi trimită răspunsurile. Sigur că nu e obligată Primăria să îmi trimită, însă noi am avut un dialog pe această temă, dialog la care a participat și domnul ministru Cseke, de la Dezvoltare, care are atribuții în acest acest domeniu și eu nu cred că interinstituțional ne putem juca cu dacă. Așa s-a convenit, așa că o să facă toate instituțiile care au participat acolo”, a precizat Toni Greblă.

De partea cealaltă, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Toni Greblă a consultat actele în original și nu se pune problema ca acestea să fie atacate în instanță.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

„În sfârşit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză, pe mai mulţi responsabili în domeniu – pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu. E vorba şi de ministrul Dezvoltării, de domnul consilier pentru cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură «Ion Mincu», preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect”, spunea ieri prefectul Capitalei, într-o declaraţie acordată presei.

Toni Greblă a menţionat că, în timpul verificărilor, ISC a cerut Primăriei documentele originale aferente PUZ – Zone protejate adoptate în şedinţa Consiliului General din anul 2000, dar că PMB ar fi transmis că nu deţine documentaţia respectivă.

„Spre surpriza tuturor, Primăria municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că în realitate ele n-ar exista. O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul general şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative.

Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă primarul general însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac”, a mai spus prefectul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?