Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”

Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș”, rezultatul unor erori umane: ”În loc să scadă presiunea oxigenului, instalatorul a mărit-o”
Tragedia de la unitatea mobilă ATI ”Victor Babeș” | Foto ilustrativ
Publicat: 16/06/2021, 16:52
Actualizat: 16/06/2021, 17:09

Trei pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în urma închiderii instalației de oxigen din TIR-ul ATI de la Spitalul ”Victor Babeș”, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au stabilit că a fost vorba despre vina angajaților care se ocupau de funcționarea instalației.

Potrivit informațiilor din comunicatul transmis de Parchet, în urma cercetărilor efectuate de procurori s-a stabilit că un instalator neinstruit a umblat la instalația de oxigen la cererea inginerului-șef. Numai că nici acesta nu se ocupase așa cum ar fi trebuit de funcționarea respectivei instalații.

În loc să scadă volumul de oxigen, manevra efectuată de instalatorul a dus la creșterea presiunii, ceea ce a avut ca rezultat oprirea automată a ventilatoarelor și moartea celor trei pacienți.

De altfel, instalatorul și inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” au fost reținuți, miercuri, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

”A manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen”

Presiunea oxigenului în TIR-ul ATI a înregistrat o creștere de peste 6 bari, se precizează în comunicatul Parchetului, iar ventilatoarele s-au oprit automat.

Manevra necorespunzătoare a instalatorului a dus, astfel, la decesul a trei persoane care erau internate în salonul ATI al unității mobile.

”La data de 04.2021, ân intervalul orar 16:55 – 16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie lntensivă, fapt ce a determinat  creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari,  având  drept  consecință  oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al  unității medicale  mobile,  conducând  astfel la decesul a trei pacienți”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Inginerul-șef nu l-a instruit pe instalator

Inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” nu se mai afla la locul de muncă atunci când s-a constatat că trebuie redusă presiunea oxigenului la unitatea mobilă ATI, însă i-a solicitat instalatorului să efectueze această manevră.

Însă procurorii susțin că nu l-a instruit corespunzător în legătură cu ”principiile de funcționare” ale respective instalații. În consecință, manevra necorespunzătoare a dus – ”intervenție realizată defectuos” de către instalator – la oprirea automată a ventilatoarelor din secția mobilă ATI.

”Inculpatul P.L.V. nu și-a îndeplinit in mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, in perioada 04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se  asigura  suportul ventilator al pacienților internați in salonul ATI al unității mobile în  afara parametrilor optimi.

În acest context, la data de 12.04.2021,  constatându-se necesitatea reducerii  presiunii de oxigen, la ora  16.54, întrucât  nu  se mai afla la locul de muncă, sus-numitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător in prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării  în  parametri optimi a instalației de oxigen, precum și a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul  R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți”, se mai menționează în comunicatul Parchetului.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri — Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă.

Citește și:

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...