În condițiile în care Capitala este în plin șantier de înlocuirile a țevilor de apă caldă și căldură, care vor dura încă un deceniu, cel puțin, proprietarii apartamentelor de la etajele superioare plătesc apă rece la preț de apă caldă. Adică, apa caldă urcă greu. Dacă stai la etajul 10, sau 16, și mai ai și trei vecini cu centrale de apartament, vei prăpădi un metru cub de apă înainte de a face duș sau spăla o farfurile.
În consecință, un fierbător de apă este parte a soluției. Dar cum se întreține. Multe persoane au un astfel de electrocasnic în bucătărie. La el se pot prepara ceaiul, dar și cafeaua, ori chiar ouăle fierte sau spăla vasele, în condițiile de mai sus.
Electrocasnicul nu doar că e unul complex, dar totodată este și foarte eficient. Astfel, te poate ajuta să economisești timp și bani. Problema apare însă în momentul în care sărurile de calciu și de sodiu din apă se depun pe pereții vasului. Nu e recomandat să freci fierbătorul cu bureți abrazivi și nici cu paste de curățare ceva mai aspre.
Dacă faci asta, sunt șanse mari ca vasul să se strice. Și totuși poți să cureți ușor fierbătorul cu apă de la chiuvetă. Oțetul îți va fi de mare ajutor în acest sens. Este vorba despre oțetul pentru menaj, nu cel alimentar.
Oțetul pentru menaj este obținut din alcool sau etanol și are o concentrație de 10 – 15%. Acesta dizolvă rapid depunerile de calcar și te ajută în gospodărie să cureți tot felul de obiecte electrocasnice.
Aici putem vorbi despre chiuvetă, congelator și chiar și pereții de sticlă din duș. Nu trebuie decât să umpli fierbătorul cu apă și cu oțet, iar mai apoi să aștepți timp de 3 ore. Poți lăsa oțetul în fierbător și peste noapte.
A doua zi aruncă oțetul, clătește fierbătorul și curăță-l cu un burete moale cu detergent de vase. Vei vedea că efectul este unul neașteptat. Iar dacă vrei o altă metodă prin care să cureți fierbătorul cu apă ușor, coca-cola te poate ajuta.
Practic ingredientul cheie este acidul din acest suc. El trebuie lăsat să acționeze asupra depunerilor de calcar, pe timp de noapte. A doua zi curăță fierbătorul cu detergent de vase și clătește-l cu apă caldă. Va fi ca nou.
Un alt ingredient cheie poate fi și bicarbonatul de sodiu. Ai nevoie de trei linguri mari de bicarbonat, și de apă fierbinte. Pornește aparatul, lasă soluția să clocotească câteva secunde, apoi oprește-l.
Bicarbonatul înmoaie depunerile, iar după câteva ore poți spăla cana.