VIDEO | Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, respins în Senat. PSD și AUR au votat împotrivă

Publicat: 27/10/2021, 11:28
Actualizat: 27/10/2021, 19:42

Senatul a respins, miercuri, în lipsa voturilor necesare, propunerea legislativă privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, după ce comisiile reunite adoptaseră un raport de admitere, cu amendamente.

  • Proiectul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
  • Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații așteaptă forma finală a proiectului de lege înainte de a decide dacă o atacă sau nu la Curtea Constituțională.

Propunerea legislativă a fost declarată respinsă în plenul Senatului, chiar dacă cei mai mulți senatori prezenți s-au exprimat „pentru”. Proiectul a fost votat de 67 de senatori și avea nevoie de 69 de voturi pentru a trece.

Conform numărătorii, au fost exprimate 129 de voturi, din totalul de 136 de senatori. Rezultatul votului telefonic a fost: 19 „pentru”, 14 „contra” și două abțineri. În total, telefonic și hibrid, senatorii au votat: 67 „pentru”, 60 „contra”și 2 s-au abținut.

Coform prevederilor legale, proiectele sau propunerile de revizuire a Constituţiei se adoptă cu majoritate de cel puţin 2/3 din numărul membrilor fiecărei Camere. Legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Legile ordinare se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră. Astfel, pentru această lege, organică, era nevoie de 69 de voturi (jumătate plus unu) din numărul total al senatorilor.

Senatorii PSD și AUR prezenți au votat „împotrivă”, în timp ce parlamentarii PNL, UDMR și USR au votat „pentru”, cu două excepții: doi liberali s-au abținut de la vot, respectiv fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare și senatorul de Galați George Scarlat.

Alexandru Nazare a explicat, printr-o postare pe Facebook, de ce s-a abținut la votul privind adoptarea certificatului verde, așa cum nu a susținut nici ”achiziționarea unui număr de doze de vaccin în exces”.

”Vaccinarea este necesară, așa cum și dozele aferente sunt necesare, dar proporțional cu populația României. Susțin campania de vaccinare, dar cred că aceasta trebuie să fie dusă cu argumente, și nu cu forță. Cred că PNL este obligat să genereze credibilitate, mesaje publice coerente care să convingă fără utilizarea în pripă a unor măsuri excesive, care nu ne caracterizează ca partid și pe care să le regretăm mai târziu”, a explicat Nazare.

Fostul ministru al Finanțelor a adăugat că nu crede că tot antreprenorii, cei care au susținut surplusul de venituri din acest an, trebuie să fie cei obligați să suspende pe termen nedeterminat raporturile de muncă cu angajații nevaccinați, în contextul în care ne confruntăm cu o criză a forței de muncă.

„Campania de vaccinare are nevoie de resurse, care provin din taxe și impozite. Cred că există soluții prin care măsurile adoptate să nu implice falimente și închideri de companii”, a mai spus Nazare.

El a precizat că în execuția bugetară a lunii septembrie, veniturile totale și fondurile europene încep să scadă, iar pe cheltuieli, investițiile și cheltuielile de capital scad.

„Sunt semnale de îngrijorare care nu ar trebui ignorate”, a conchis el.

Proiectul de lege urmează să fie transmis către Camera Deputaților, for decizional.

Traseul legislativ

PSD așteaptă forma finală a proiectului de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă înainte de a decide dacă atacă sau nu actul normativ la Curtea Constituțională.

„Haideți să vedem forma în care va ieși această lege din Parlament. Senatul este prima cameră sesizată”, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebarea jurnaliștilor privind eventualitatea ca PSD să atace la Curtea Constituțională legea ce vizează obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, a fost inițiată de senatori și deputați PNL și UDMR, inclusiv președintele PNL, Florin Cîțu. La dezbaterea din comisiile de specialitate ale Senatului au fost dezbateri aprinse și chiar îmbrânceli, după ce proiectul a ajuns pe masa acestora.

Comisiile reunite Juridică şi de Sănătate au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social (patronatele și ONG-urile), Consiliul Național pentru Combaterea Distriminării și toate comisiile, cu excepția Comisiei pentru drepturile omului și a sindicatelor, au dat aviz favorabil, cu observații, potrivit Mediafax.

Conform raportului publicat pe site-ul Senatului, documentul ar urma să fie obligatoriu în toate instituțiile din România. Astfel, dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești. Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.

Raport Certificat Verde 21L454CR by Gandul.info on Scribd

Florian Bodog (PSD): „Nu ne permitem să pierdem niciun medic de la patul bolnavului”

Şedinţele de marți ale celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.

Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a susținut, într-o declarație postată pe contul de Facebook al PSD, că se încearcă, în biroul Comisiei de sănătate, forțarea proiectului prin care angajații nevaccinați din sănătate pot fi suspendați.

„Nu cred că în pandemie ne putem permite să renunțăm la vreunul dintre actorii care acordă asistență medicală, nu cred că vreun român trebuie să fie privat de îngrijiri medicale doar pentru că ei au o decizie politică de a reglementa acest lucru pe genunchi și pe procedură de urgență”, a declarat Florian Bodog.

El a precizat că soluția PSD a fost ca testele să fie decontate de stat: „Suntem într-o criză de sănătate publică, nu ne permitem să pierdem niciun medic de la patul bolnavului”.

Întrebat dacă este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, Bodog a răspuns că este o măsură care s-a aplicat și în alte state, însă în România s-a trecut peste decizia europeană ca pe certificatul verde să apară și testarea.

„La noi, nu se ia în considerare acest lucru, motiv pentru care nu suntem de acord. Testarea trebuie să se facă pe banii statului, PNL nu este de acord, spunând că nu sunt bani, în condițiile în care știm ce împrumuturi s-au făcut. Nu știm pe ce se cheltuie banii, pentru că în spitale mor oamenii în continuare pentru că nu s-au cumpărat medicamente”, a precizat Bodog.

„PSD încurajează nu doar testarea, ci și vaccinarea”, a spus fostul ministru al Sănătății, însă dacă nu sunt diagnosticate cazurile la timp, oamenii ajung târziu în spital.

„Mai grav este că nici în spital nu au cu ce să îi trateze. Azi noapte, în Spitalul Municipal din Oradea au murit 26 de oameni și nu există Remdesivir și Tocilizumab. Nu este doar problema unui spital COVID, este problema tuturor spitalelor. Dacă vrem să rezolvăm problema trebuie să diagnosticăm precoce”, a mai spus Florian Bodog.

Ce prevede forma propusă de inițiatori

Potrivit formei iniţiatorilor, legea prevede obligația prezentării cerificatului verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen rapid, acesta din urmă suportat de angajați, în anumite condiții:

Art. 1 (1) În vederea desfășurării activitatii, pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare, publice și private, astfel cum sunt reglementate de Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordine, sub autoritate și în coordonare, în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite în continuare unități publice și private, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiții:

  • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

(2) Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. c), sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice prevăzute la alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) pentru personalul din cadrul unităților publice, care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator.

(4) Pentru unitățile private prevăzute la alin. (1), costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.

Art. 2 (1) Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”, precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).

(2) Raporturile de serviciu, respectiv contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private, care nu prezinta certificat digital al UE privind COVID-19 în vederea atestării îndeplinirii uneia din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1), se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile.

(3) Suspendarea dispusă în condițiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19 în vederea atestării îndeplinirii uneia din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).

(4) În situația în care personalul din unitătile publice cumulează 30 de zile de suspendare în conditiile alin. (2), raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.

(5) În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.

Art. 3 (1) Nerespectarea obligațiilor prevazute la art. 2 alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată conducătorului unității respective.

(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii în condițiile alin. (1) se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.

Art. 4 Prezenta lege intră în vigoare în termen de 10 de zile de la data publicării ei in Monitorul Oficial al României, Partea I.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația