VIDEO Vasile Dîncu: Blocarea Mării Negre de către navele rusești reprezintă pentru România o provocare la adresa securității naționale. Rușii sunt în spațiul nostru de siguranță

Publicat: 19/05/2022, 20:51
Actualizat: 19/05/2022, 21:02

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, joi la Antena 3, că în acest moment mișcările de trupe ale Rusiei din Marea Neagră reprezintă o provocare evidentă la adresa securității naționale, după ce navele ruse au intrat în spațiul nostru de siguranță.

„În ceea ce privește pericolul de la Marea Neagră nu este ușor, dar pentru România este evident o provocare la adresa securității naționale pentru că este spațiul nostru de siguranță. Această prezentă în Insula Șerpilor la 22 de mile sigur că ne îngrijorează dar îngrijorează și întreaga Alianță Nord-Atlantică

În acest moment circulația internațională este blocată în mare măsură în Marea Neagră. De aceea credem că, chiar dacă trupele ruse nu reușesc să aibă succese militare în drumul lor spre Odesa, orice surpriză strategică este posibilă într-un război, iar noi și NATO ne gândim la cele mai importante măsuri”, a declarat Vasile Dîncu, la Antena 3.

Ministrul spune că în cadrul discuțiilor de la Bruxelles problema din Marea Neagră și din Marea Nordului a ținut capul de afiș și s-au discutat următoare mișcări pe care trebuie să le facă aliații NATO.

„Ce putem să spune despre ce facem noi – pericolul de la Marea Neagră și Marea Nordului este luată în calcul la fiecare întâlnire. Ministrul spune că la vizita pe care a efectuat-o la Bruxelles s-a discutat despre problema din Marea Neagră și despre soluțiile care ar putea fi implementate și desigur s-a vorbit și despre înzestrare”, a spus Dîncu.

Dîncu spune că la liderii europeni au ajuns la concluzia că Europa trebuie să își refacă stocurile de armament și echipamente militare.

„În acest moment există în Europa, la nivelul întregii echipe NATO există un deficit în ceea ce privește înzestrarea de aceea s-a pus foarte serios problema refacerii stocurilor cu încercarea tot mai serioasă de a crea sinergii pentru a putea produce în UE muniție pentru ca Europa să dobândească o anume autonomie strategică”, a declarat ministrul.