EXCLUSIV VIDEO | Ionel Scrioșteanu: 400 de kilometri de drum de mare viteză, finalizați în 2024 și 2025

Deși anul acesta au fost inaugurați doar 13 kilometri de autostradă – lotul 1 al autostrăzii Sibiu-Pitești, între Tălmaciu și Boița – și 40 de kilometri de drum expres, din DEx Craiova-Pitești, între Robănești și Slatina, 2022 a fost prolific la semnarea de contracte noi, care se vor materializa mai ales în 2024 și 2025. Anul viitor, ar putea fi dați în circulație alți 80-100 de kilometri de drum de mare viteză, a anunțat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.  

Secretarul de stat estimează că peste 400 de kilometri de autostradă și drum expres vor fi inaugurați în 2024 și 2025.

“Avem astăzi – vă spuneam că e un an bun – aproximativ 560 de kilometri de drum de mare viteză, cu contract de execuție lucrări, mai avem aproximativ 380 de kilometri de drum de mare viteză în licitație și cred că pregătim licitații pentru anul viitor de cel puțin încă 500 de kilometri de drum de mare viteză.

Anii 2024 și 2025 vor deveni vârf de dare în trafic, ca să zic așa, cred că vom depăși 200 de kilometri pe an”, a spus Ionel Scrioșteanu.

Câți kilometri de drum vor fi inaugurați în 2023

Și anul 2023 poate fi considerat bun din punct de vedere al numărului de kilometri ce vor fi dați în trafic. Asta și pentru că se va putea circula pe două dintre cele trei loturi ale Autostrăzii A0, noua centură a Capitalei.

Aici depinde de cât vom reuși să dăm în trafic mai devreme, pentru că am început să avem contracte care ajung la termen și contracte care se finalizează mai devreme. Eu zic că putem avea între 80 și 100 de kilometri de drum de mare viteză, anul viitor, dați în trafic”, a adăugat Scrioșteanu.

Pe lotul 3 al inelului de sud, între Cornetu și A2, sunt întârzieri față de graficul de execuție a lucrării, iar contractul va intra în procedură de reziliere.

România are în prezent 994 de kilometri de drumuri de mare viteză (autostrăzi și drum expres). Prima autostradă a fost dată în folosință în 1972 – A1 București-Pitești, cu o lungime de 96 de kilometri.

Urmăriți interviul integral:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase