VIDEO | Alarma RO-ALERT – Copil Dispărut va fi schimbată. Consilier de stat: „Lucrăm în continuarea la zona de sunet. Sunt sigură că are potențialul de a salva vieți”

Publicat: 01/10/2022, 17:38

După ce, vineri seară, bucureștenii au fost luați prin surprindere, când au primit alertă pe telefon care anunța dispariția unui copil plecat din Galați, autoritățile anunță că Serviciul de Transmisiuni Speciale lucrează la schimbarea alarmei RO-ALERT – Copil Disp[rut.

„Știu că unii oameni au fost deranjați de sunet, dar lucrăm la variante”, a scris secretarul de stat în Cancelaria premierului, Maria Mădălina Turza, fost preşedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, după comentariile, mai mult sau mai puțin critice și ironice după alarma stridentă a sistemului Ro-ALERT – Copil Dispărut (Amber Alert).

Maria Mădălina Turza a explicat pe Facebook motivul pentru care bucureștenii au primit acest mesaj, arătând totodată că „se lucrează” la o nouă variantă de alarmă. Potrivit oficialului, alerta „Copil Dispărut” face parte dintr-un program național inițiat în 2021 alături de numărul unic pentru copii 119 și a detaliat mecanismul activat pentru ajutorarea familiilor.

„Lucrăm în continuarea la zona de sunet, pentru că asta este ceea c am perceput de la dumneavoastră, la modalitatea în care poliția își scrie mesajele pentru identificarea copilului și la alte aspecte de nuanță ce țin de îmbunătățirea instrumentului. Sunt sigură că are potențialul de a salva vieți”, a spus secretarul de stat, sâmbătă, într-un scurt video.

„M-am emoționat teribil când am primit în seara asta mesajul pentru că știam faptul că zilele acestea colegii de la POLIȚIE, DSU și STS testează sistemul. Știu că unii oameni au fost deranjați de sunet, dar lucrăm la variante. Vă mulțumesc pentru îngăduință și chiar dacă e un lucru nou și nu suntem obișnuiți, el poate salva vieți de copii. Ca și serviciul telefonic 119. Un sistem similar funcționează și în SUA de mulți ani, de unde de altfel m-am și inspirat”, a scris Mădălina Turza pe Facebook.

George, băiatul dat dispărut de mama lui, a fost găsit vineri seară în Gara de Nord din București, la puțin timp după lansarea mesajului RoAlert, care a ajuns la locuitorii Capitalei.

„Undeva cândva un angajat la stat a riscat când a decis procedura care a stat la baza trimiterii alertei din seara asta. A riscat pentru că s-au încruntat mulți că-s alertați la ora asta pentru ceva ce se întâmpla departe tare de ei, în alt oraș, altui copil. Druțu Angelin George, băiatul de 13 ani dispărut de acasă în Galați, fost găsit în seara asta la Gara de Nord.  Părinți disperați își vor îmbrățișa băiatul în seara asta. Și oamenii încruntați s-au bucurat și ei că au văzut rostul (sper). Și acelui om care a decis procedura asta aș vrea să îi strâng mâna când o să îl/o cunosc”, a scris șu Oana Țoiu, președinte al Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților.

Sursa: STS
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase