VIDEO | Alexandru Rafila, despre isteria provocată de anunțul referitor la pastilele de iod: „Este o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată în mod excesiv. Noi am încercat să-i informăm pe oameni”

Publicat: 09/08/2022, 23:03
Actualizat: 09/08/2022, 23:07

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, marți, la Antena 3, despre valul de isterie creat în urma declarațiilor sale, potrivit cărora românii de până în 40 de ani ar trebui să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu „cât mai repede”. Oficialul a precizat că afirmațiile sale în legătură cu acest subiect nu sunt o noutate, iar această informație „se regăsește în prospectul produsului”.

„S-a anunțat că se distribuie de 45 de zile, deci haideți să fim serioși. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. E clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populație, inclusiv am tot repetat până la saturație, aș spune, legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăsește în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă.

Este vârsta recomandată când riscurile sunt mai mari pentru persoanele expuse la iod radioactiv. Ori, într-o situație când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găsește în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională și o responsabilitate civică să acționezi, nu să critici”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila este de părere că acuzațiile medicilor de familie cu privire la valul de isterie provocat în rândul populației nu sunt justificate, în contexul în care anunțul legat de distribuția pastilelor de iod a apărut în urmă cu 45 de zile.

„Dumneavoastră spuneți că un coleg medic de familie a avut 300 și ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aș vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să-l cunoască – pentru că așa trebuie să cunoaștem legislația specifică domeniului în care profesăm – dacă pacienții care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienții în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o rețetă sau măcar o recomandare, să se gândească dacă este util să își procure de la o farmacie pastila gratuit, pastila de iod.

Mi se pare foarte ciudat că niște oameni care nu au reacționat timp de 45 de zile în niciun fel se plâng că am repetat un anunț pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă și care, datorită faptului că situația în Ucraina, într-adevăr este mai confuză și poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună și jumătate, a adus la această preocupare a populației care sigur are legitimitate”, a menționat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că această situație a fost „politizată în mod excesiv”, scopul său fiind doar de a informa populația cu privire la măsurile care trebuie luate într-o situație de urgență.

„Oamenii vor totdeauna să fie protejați. Noi am încercat întâi să-i informăm și lucrul acesta a fost făcut în mod consecvent. Cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situație de urgență sau care poate să devină de urgență în perioada care urmează, trebuie să iei niște măsuri. Nu facem altceva decât să oferim oamenilor un mediu minimal pentru o situație care poate apărea. Nu înseamnă că este posibil să apară, n-am spus că este probabil să apară și lucrul acesta trebuie adus la cunoștința publicului, iar profesioniștii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătății publice.

Este o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată și pentru cei care au politizat-o în mod excesiv – nu vreau să fac nominalizări – cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocație de a compromite măsurile de sănătate publică, vom avea într-adevăr probleme, n-o să putem să le gestionăm. Nu cred că are legătură cu persoana mea, cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea față de populația acestei țări”, a precizat Alexandru Rafila.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult