VIDEO | Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului din Craiova. Proiectul costă aproape 100 de milioane de euro

Publicat: 04/02/2023, 11:13
Actualizat: 04/02/2023, 11:20

Aeroportul din Craiova se extinde. Vineri au început lucrările la clădirea unui nou terminal. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 100 de milioane de euro, iar după inaugurare, prin noul terminal vor putea trece peste două milioane de persoane pe an.

Noul terminal de pasageri al Aeroportului din Craiova se va întinde pe 3 hectare. La subsolul clădirii vor fi amenajate spații destinate carantinei, azilanților sau reținuților. Totodată, acolo va fi și o zonă pentru procesarea bagajelor, pentru depozitare, dar și spații tehnice.

Terminalul este proiectat pe două niveluri și va avea o sală de așteptare pentru sosiri, cu monitoare de afișaj pentru curse (atât sosiri, cât și plecări), precum și o zonă de check-in. În incinta clădirii vor fi amenajate și birouri ale companiilor aeriene, un cabinet medical, dar și spații comerciale.  Prima cupă de beton la fundația noului terminal a fost turnată vineri.

„Ne așteptăm să vedem cât mai curând structura clădirii ridicată”

„Este vorba de realizarea stratului de egalizare, etapă de la care va începe construcția propriu-zisă a clădirii. Astăzi s-au făcut verificările specifice terenului și, pe o suprafață de 1200 mp, s-a turnat un strat de beton de 5 cm, urmând ca după realizarea hidroizolației să se toarne cel de-al doilea strat de egalizare. Lucrările de pe șantier se desfășoară conform graficului, astfel că ne așteptăm să vedem cât mai curând structura clădirii ridicată. Construirea unui nou terminal al Aeroportului Internațional Craiova este cel mai mare proiect finanțat cu fonduri europene aflat acum în implementare. Realizarea unui terminal dimensionat pentru procesarea unui număr de până la două milioane de călători este esențială pentru viitorul aeroportului din Craiova.”, a declarant Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

În acest proiect sunt prinse și alte investiții precum: amenajarea unei parcări, realizarea drumurilor de acces  amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei, amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; un gard perimetral de securitate; drumuri tehnologice sau platforme antisuflu.

„Ianuarie 2023 reprezintă recordul de pasageri comparativ cu luna ianuarie a ultimilor patru ani”

Extinderea aeroportului era necesară întrucât numărul de pasageri a crescut foarte mult în ultimii patru ani.

„Doborâm un nou record în prima lună a anului 2023! Ianuarie 2023 reprezintă recordul de pasageri comparativ cu luna ianuarie a ultimilor patru ani. 44.611 pasageri au ales să călătorească de pe Aeroportul Internațional Craiova, lucru care ne face să privim încrezători spre următoarele luni ale anului. Astfel, luna trecută, am înregistrat o creștere de peste  250% față de aceeași perioadă a anului trecut. Continuăm dezvoltarea Aeroportului Internațional Craiova, atât la nivelul infrastructurii, cât și în ceea ce privește destinațiile, prin curse de linie sau zboruri charter către destinații de vacanță.”, a scris pe pagina de sa de Facebook Sorin Manda, managerul Aeroportului Internațional Craiova.

Proiectul este realizat cu fonduri europene, iar termenul de finalizare este la finalul anului 2024. În prezent de pe Aeroportul din Craiova se zboară spre 12 destinații și se poartă negocieri și pentru altele.

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase