VIDEO | Bogdan Aurescu, despre acordarea statutului de candidat Republicii Moldova pentru aderarea la UE: „Se datorează, în foarte bună măsură, și eforturilor României și, mai ales, ale președintelui”

Publicat: 25/06/2022, 00:14

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, vineri, la B1 TV, despre contribuția pe care România a avut-o pentru Republica Moldova în ceea ce privește obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. Oficialul a precizat că acest sprijin pentru statul vecin va continua până vor începe, propriu-zis, negocierile de aderare, iar autoritățile de la Chișinău vor trebui să urmeze, în mod consecvent, procesul de reforme.

Este, în primul rând, o reușită pentru Ucraina și pentru Republica Moldova. Asta este clar. În al doilea rând, este o confirmare. Așa cum spunea și președintele Iohannis ieri, este o confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii Europene, pentru că, de fapt, se schimbă harta geopolitică a Europei. Până la decizia de ieri, exista perspectivă europeană acceptată la nivel european doar pentru Balcanii de Vest, ca regiune, în vecinătatea Uniunii Europene. Pentru partenerii din est, exista doar parteneriatul estic, ca formulă de apropiere de valorile, de standardele europene, dar fără ca această această formulă de cooperare să fie privită ca o anticameră a integrării europene, a aderării la Uniunea Europeană. Decizia de ieri schimbă această paradigmă și arată că Uniunea Europeană joacă și în vecinătate în mod serios, în mod substanțial, și în felul acesta, poate să aspire să fie un actor global. Așa cum spuneam de mai multe ori, nu poți să fii actor global dacă nu ești influent în propria ta vecinătate”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a precizat că acordarea statutului de candidat Republicii Moldova și Ucrainei pentru aderarea la UE se datorează și contribuției pe care România a avut-o în acest proces.

„Pentru Ucraina exista deja o așteptare cu privire la, pe de o parte, recunoașterea perspectivei europene, pe de altă parte, pentru obținerea statutului de candidat, având în vedere, sigur, contextul particular deosebit în care se află. Dacă ne raportăm la momentul martie, când s-a desfășurat acel summit informal al Consiliului European al liderilor europeni la Versailles, la acel moment, toată atenția era îndreptată spre Ucraina. Noi am reușit atunci, prin președintele României, introducem în textul comunicatului final al summitului de la Versailles și o referire la candidaturile Republicii Moldova și, respectiv, Georgiei. De la acel moment a existat un proces continuu de construcție, sigur, în parteneriat și pe baza eforturilor pe care Republica Moldova și liderii Republicii Moldova le-au făcut în toată această perioadă. Noi am fost permanent într-un într-un contact destul de strâns, aș spune chiar foarte strâns, și rezultatul de ieri este un rezultat care se datorează, în foarte bună măsură, și eforturilor României și, mai ales, ale președintelui României”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Minstrul de Externe a vorbit și despre percepția greșită legată de faptul că Republica Moldova ar depinde doar de eforturile României pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„În primul rând, soluția de ieri este rezultatul eforturilor Republicii Moldova și este meritul, în principal, al Republicii Moldova, cu un lider și european profund dedicat reformelor instituționale, iarăși profunde. Este, practic, un rezultat meritat de Republica Moldova. Asta nu înseamnă că România va înceta vreun moment să sprijine deplin acest efort al Republicii Moldova de a fi mai aproape și de a se integra, în final, în Uniunea Europeană. De altfel, noi am sprijinit nu doar politic, ci și tehnic eforturile Republicii Moldova”, a precizat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a precizat că România va continua să ajute Republica Moldova în procesul de reformă cu expertiză și bani, în contextul în care există deja un acord de 100 de milioane de euro grant, acordat pentru proiecte de dezvoltare.