VIDEO | Bogdan Aurescu, despre avariile de la gazoductele Nord Stream: „Se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj. România susține, în acest moment, pachetul de sancțiuni care este în discuție”

Publicat: 29/09/2022, 18:23

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, joi, la Digi24, că avariile produse la gazoductelor Nord Stream „conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj”. De asemenea, oficialul a precizat că România susține noul pachet de sancțiuni europene pentru Federația Rusă, fiind de părere că ele vor reprezenta încă un element important pentru a o constrânge și mai mult.

„Ceea ce se poate spune, în acest moment, se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj, care a vizat în mod eliberat aceste conducte. Însă, va trebui să se finalizeze ancheta pentru a stabili cu exactitate cine au fost făptuitorii și care au fost motivațiile care au dus la acest act. Până atunci, este speculativ ne pronunțăm asupra acestor chestiuni.

Ceea ce se poate spune este că, pe de o parte, Conducta Nord Stream 2 nu funcționează și nu a funcționat niciodată. Germania, după cum cunoaștem, a suspendat certificarea acestei conducte. Nord Stream 1 fusese deja oprită pentru lucrări de mentenanță, tot de către Federația Rusă, de data asta. Prin urmare, nu există consecințe directe în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a statelor europene.

Rămâne, însă, un semn de întrebare cu privire la rațiunea pentru care acest act de sabotaj a avut loc și sper ca faptele să fie elucidate cât mai rapid, pentru a trage concluziile care se impun. Este însă grav că aceste acțiuni se petrec în Marea Baltică, în proximitatea statelor – unele state aliate, alte state care sunt aspirantă la aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Este un act care afectează ordinea publică europeană și, prin urmare, trebuie să fie elucidat cât mai rapid”, a explicat Bogdan Aurescu.

În ceea ce privește modul în care Federația Rusă încearcă să manipuleze dependențele noastre față de ea, Bogdan Aurescu a precizat că ele pot fi eliminate printr-o acțiune unitară din partea comunității democratice.

„Fie că e vorba despre dependența de energie – ei manipulează aceste dependențe, manipulează dependența de hrană, pentru că vorbim deja despre o criză alimentară care este, până la urmă, stimulată de comportamentul obstrucționist al Federației Ruse în ceea ce privește exportul de cereale și alte dependențe, inclusiv prin folosirea foarte puternică a propagandei ruse.

Este extrem de important ca (,) comunitatea noastră democratică să acționeze pentru a elimina orice fel de dependențe față de Federația Rusă. Din punctul ăsta de vedere, cred că putem să îi mulțumim președintelui Putin pentru faptul că, pe de-o parte, unitatea noastră trans-atlantică este mai puternică în urma războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, unitatea din interiorul Uniunii Europene este mai puternică.

Putem să constatăm că există progrese în ceea ce privește lărgirea Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene și, în același timp, scăpăm prin procese și planuri, care sunt elaborate în această perioadă, de aceste dependențe de sursele de energie rusești”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a explicat că este important ca România să contribuie la ajutarea statelor care sunt dependente de sursele de hrană care provin din Ucraina sau din Federația Rusă.

„În egală măsură, este foarte important să acționăm față de statele din ceea ce numim acum, cu un termen poate nu foarte precis, sudul global. Pentru că sunt state care efectiv sunt dependente de sursele de hrană care provin din Ucraina sau din Federația Rusă.

Din acest punct de vedere, am avut 15 întâlniri cu omologi din diverse state sau cu alți oficiali și am participat la 14 reuniuni internaționale și evenimente care s-au organizat săptămâna trecută. Am încercat, mai ales, să discut cu omologi din Africa sau din alte zone geografice care sunt afectate de aceste manipulări ale dependențelor.

Este foarte important comunitatea internațională, care susține ordinea bazată pe reguli, să acționeze, pe de o parte, pentru angajarea acestor state în dialog constructiv, iar pe altă parte, să ajute, în mod concret, statele din sud să scape de criza alimentară”, a precizat Bogdan Aurescu.

În ceea ce privește noul pachet de sancțiuni europene pentru Federația Rusă, Bogdan Aurescu a afirmat că „România susține, în acest moment, pachetul de sancțiuni care este în discuție”.

„Sunt propuneri care sunt făcute deja publice de Comisia Europeană și cred că va fi încă un element important pentru a constrânge și mai mult Federația Rusă. În ciuda celor pe care Federația Rusă le propagă prin intermediul mijloacelor sale de propagandă și de dezinformare, sancțiunile produc efecte.

Este unul dintre motivele pentru care Federația Rusia și conducerea sa sunt, în acest moment, într-o astfel de situație de disperare. Când am început cu primele pachete de sancțiuni, am spus că ele încep să își producă efectele depline între 6 și 9 luni de la momentul adoptării lor. Este clar că din punct de vedere al capacității militare a Federației Ruse, sancțiunile produc efectele pe care le-am vizat.

În pachetul 8 de sancțiuni există elemente care continuă măsurile care au fost luate în pachetele anterioare, prin interzicerea exportului în Federația Rusă a unor produse care pot fi utilizate în industria de Apărare a Federației Ruse și sunt, sigur, alte elemente care, de asemenea, vor pune în dificultate economia rusă, care trebuie să sprijine efortul de război”, a menționat Bogdan Aurescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii