VIDEO | Bogdan Aurescu, despre summitul NATO de la Madrid: „Este extrem de important, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. A determinat deja o serie de decizii foarte importante la nivel aliat”

Publicat: 24/06/2022, 22:49
Actualizat: 24/06/2022, 22:52

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, vineri, la B1 TV, despre deciziile ce vor fi luate la summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28 – 30 iunie. Oficialul a precizat că măsurile adoptate vor viza și țara noastră, în contextul în care va fi consolidat Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Este un summit extrem de important. Este al treilea summit NATO din acest an, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Este un context care a determinat deja o serie de decizii foarte importante la nivel aliat, inclusiv la summitul precedent, cel din 24 martie, unde s-au luat deja decizii care ne privesc direct, una dintre deciziile cele mai importante referindu-se la crearea a patru noi grupuri de luptă suplimentare pe Flancul Estic, în total opt în acest moment, inclusiv un grup de luptă în România, care este în proces de alcătuire, în acest moment, sub comandă franceză”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a preciat că o altă temă de dezbatere la summitul NATO va fi cea a declanșării unui proces de transformare accelerată a NATO, cu scopul de consolidare a apărării Alianței Nord-Atlantice.

„Tot la summitul din 24 martie s-a stabilit ca țintă pentru acest summit de săptămâna viitoare declanșarea unui proces de transformare accelerată a NATO, în așa fel încât, pe termen lung, postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice, mai ales pe flancul Estic, fie consolidată și eficientizată. Prin urmare, summit-ul de săptămâna viitoare este un summit foarte important. Pe de-o parte, din perspectiva acestor măsuri concrete, dintre care unele au fost deja amintite în introducerea dumneavoastră, refer, în special, la măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic”, a precizat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a menționat că va fi adoptat un nou Concept strategic al NATO și vor fi luate hotărâri atât în sprijinul Ucrainei, cât și a altor parteneri ai Alianței.

„Pe de altă parte, din perspectiva adoptării noului Concept strategic al Alianței, care este un document ce va ghida activitatea NATO pentru cel puțin următorul deceniu, dacă nu mai mult, la care se adaugă și o serie de alte documente importante, un raport privind descurajarea și apărarea, care detaliază măsurile despre care am amintit, o declarație politică a summitului, care va sumaniza cele mai importante decizii care se vor lua, decizii referitoare la sprijinul pentru parteneri, pentru e foarte important de conștientizat faptul dacă întărim reziliența partenerilor Alianței și reziliența noastră este mai puternică, se vor adopta pachete de sprijin pentru Ucraina, de exemplu, pentru alți parteneri, inclusiv din vecinătate, și vor fi luate și alte decizii relevante”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că se va adopta Cartea acceleratorului de inovare al NATO, referitoare la noile tehnologii, care au un rol din ce în ce mai important în domeniul apărării.