VIDEO – Ce a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, la televiziunea austriacă, despre intrarea României în Spațiul Schengen

Publicat: 08/12/2022, 14:51

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, cetăţean german, a vorbit, miercuri seară, la televiziunea națională din Austria, despre aderarea României la Spațiul Schengen, un deziderat cu care Viena nu este de acord.

Edilul de pe Bega le-a transmis austriecilor că migrația nu reprezintă un motiv pentru neprimirea României în Schengen.

Fritz: „Românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”

„Românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a insistat Fritz.

„Am intrat aseară în direct la știrile postului național al Austriei, ORF, și am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Potrivit imaginilor postate de acesta, a fost întrebat ce l-a determinat pe el, ca primar, să se adreseze public Austriei, în condițiile în care extinderea zonei Schengen este discutată aprins de câteva zile la cele mai înalte niveluri politice.

„Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Austro-Ungaria, care e supranumit «Mica Viena», Timișoara, și eu însumi sunt un primar născut și crescut în Germania. Sunt cetățean german, nu am cetățenie germană, și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, timișorenii m-au ales acum doi ani primar. Apelul meu este: timișorenii acum 2 ani au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și Europa să dărâme o barieră – aceasta este bariera Schengenului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei”, a transmis Dominic Fritz.

Migrația, pretext pentru respingerea aderării României

În ce privește argumentele legate de migrație, pe care cancelarul Nehammer le-a tot invocat în ultimele zile, Dominic Fritz a spus că „sunt pretexte”.

„România nu se află pe ruta balcanică, nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutat și cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație, însă soluția nu este, nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE, pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de a face una cu cealaltă”, a precizat Dominic Fritz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase