VIDEO | Ce se schimbă din februarie la costurile pentru energie electrică și gaze. Analistul Petrișor Peiu: ”Până la 1 aprilie, putem să ne mai liniștim de grija facturilor prea mari”

Publicat: 22/01/2022, 11:30

Guvernul va schimba prin Ordonanţa de Urgenţă schema de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici de energie, care se va aplica pentru perioada 1 februarie – 31 martie. ”Cel puțin până la 1 aprilie, putem să ne mai liniștim de grija facturilor prea mari”, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 15-21 ianuarie 2022.

Preţul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, urmează să fie de 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Valoarea compensaţiei rămâne la 0,29 lei/kWh, dar cresc pragurile de consum. Astfel, vor fi îndreptăţiţi să primească această compensaţie toţi consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh/lună, în creştere faţă de plafonul actual de 300 kWh.

Preţul final plătit de populaţie va fi de 0,68 lei/kWh după aplicarea acestor măsuri. Dacă astăzi preţul gazelor naturale plătit de populaţie este plafonat la 0,37 lei/kWh, acesta va scădea la un nivel de 0,31 lei/kWh.

În ceea ce priveşte pragul de consum, acesta a fost majorat la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, cât este în prezent.

Compensarea acordată consumatorilor casnici care se înscriu în acest consum creşte la 40% din preţul de furnizare fără tarife, de la 33% cât este în prezent. Ca urmare, preţul nu poate scădea după compensare sub 0,221 lei/kWh.

Coroborat cu măsurile de protecție a populației, preţul pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituţiilor, dar şi pentru consumatorii mari va fi plafonat la 1 leu/kWh, pentru energie electrică, iar la gaze naturale, la acelaşi nivel ca până acum, respectiv 0,37 lei/kWh.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult