VIDEO | Dumitru Buzatu, arestat preventiv. Filmul flagrantului și stenograme cu interceptări. „Sărut mâna, Emil! Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Publicat: 23/09/2023, 19:56
Actualizat: 24/09/2023, 17:07

Președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Avocații săi au anunțat deja că vor contesta decizia Tribunalului Vaslui.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. Pronunţată în Camera de consiliu, azi, 23.09.2023”, se arată în anunţul Tribunalului Vaslui.

Avocatul lui Dumitru Buzatu, Daniel Atasiei, a precizat – la ieșirea din Tribunalul Vaslui – că șeful CJ Vaslui nu a dat nicio declarație în fața judecătorului, în cauză vorbind doar avocații și procurorii, potrivit G4Media.ro.

”Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Referatul cu propunere de arestare preventivă pe numele președintelui CJ Vaslui arăta detalii despre modul în care procurorii au instrumentat acest caz.

Momentul primirii banilor de către liderul PSD fiind filmat de autorități și făcut public.

În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi transmite omului de afaceri Emil Savin: ”Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

Câteva minute mai târziu, oprit în trafic de procurorii DNA, Buzatu susține că geanta îi aparține, iar banii din interior reprezintă economiile sale.

”Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus liderul CJ Vaslui.

Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că de fapt i-a cerut lui Savin un împrumut de 125 de mii de lei și este surprins să vadă acum că, de fapt, i-a dat 1,25 de milioane de lei, neștiind despre ce e vorba.

„Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!”

Procurorii subliniază faptul că pentru a fi sigur că va primi cei 10% din valoarea unei lucrări de reabilitare a unui drum de la constructor, Buzatu a blocat efectuarea plății către societate prin efectuarea unei expertize, „ca să se asigure că acesta din urmă va înțelege că fără intervenția inculpatului și fără a primi o sumă de bani de la martor deblocarea sumelor de bani nu va fi posibilă, având în vedere faptul că acesta are o mare influență asupra funcționarilor responsabili cu întocmirea actelor privitoare la efectuarea plății”.

Ulterior, a avut numeroase discuții în care l-a asigurat omul de afaceri că fără intervenția lui efectuarea nu ar fi posibilă, dându-i de înțeles că trebuie să remită o suma de bani după ce plata va fi efectuată.

„Totodată, din interceptarea convorbirilor inculpatului rezultă clar intenția pe care o avea inculpatul în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja pe data de 22.09.2023 și anume de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plății către S.C Soragmin S.R.L.”, se precizează în referat.

BUZATU Dumitru: – Ai pescuit ceva?

Martor: Am prins câte un pește toți!

BUZATU Dumitru: – Altceva … decât pește?

Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

BUZATU Dumitru: – Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!

Martor: Hai! Hai!

BUZATU Dumitru: – Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!

Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata! BUZATU Dumitru: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!

Martor: Gata! Da! Da! Dar cât durează? Ca să-i spun lui EMIL să vină cu mâncarea caldă? BUZATU Dumitru: – Acuma vin! Acuma ajung!

Martor: Acuma ajungeți?

BUZATU Dumitru: – Acuma, vin acum, da.

„În aceeași zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM și CE, ulterior BD având o scurtă discuție singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remițându-i președintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziție de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta și a așezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER”, se mai arată în referatul procurorilor DNA.

Conform acestuia, aspecte expuse au fost surprinse video de către ofițerii de poliție judiciară ai DGA care au pus în executare măsuri de supraveghere tehnică autorizate în cauză, din procesul-verbal întocmit de către aceștia reieșind în esență următoarele: „La orele 17.15, SE și BD s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca Lexus și marca Dacia Duster. BD a mers la portbagajul Daciei Duster, iar SE la autoturismul Lexus, unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul Daciei Duster, SAVIN EMIL a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BD a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genții cu bani și apoi s-au deplasat împreună către masa din foișor unde se aflau celelalte persoane.(…)

Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul DACIA DUSTER cu nr. de înmatriculare VS11… utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma Cârja, în autoturism fiind identificat numitul BD însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”.

Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate aofițerii DGA au constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2.500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a lui Buzatu.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, iar în locul său a fost numit interimar Dragoș Benea.

De asemenea, Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian, a demisionat din funcția de secretar de stat.

Dumitru Buzatu a fost reţinut, sâmbătă dimineaţa, de procurorii DNA Iaşi, după ce a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obţină un contract.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV. Mike și-a făcut bagajele și a plecat. Sfântul Nicolae a adus o surpriză neplăcută...
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Venezuela se pregătește de invazie. Maduro mobilizează armata și anunță anexarea unui teritoriu cât Grecia...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc rata pentru...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate pe un drum îngust?
Cine este criminalul care a îngrozit România?! El l-ar fi decapitat pe bărbatul din Olt...
Vești bune înainte de sărbătorile de iarnă. Cine sunt românii care vor primi ”a 13-a...
Părintele Cleopa a avut parte de o vizită ciudată la bordei
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Victor Ciutacu l-a făcut praf pe Tolontan. „Nu am de ce să îl regret. Este....”
Revoluția CUANTICĂ este AICI! Anunțul făcut ASTĂZI de cel mai puternic OM din lume
A FOST ASASINAT lângă Moscova! Informația a fost confirmată OFICIAL
Capitala, sub teroarea interlopilor. Cum sunt împărțite teritoriile
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Bulă: Iubito, uită-te ce vreme frumoasă este afară și tu stai în bucătărie...