VIDEO | Dumitru Prunariu: „România se vedea ca o pâine rumenă din spațiu. Și mă gândeam câți n-ar vrea să mănânce din ea, chiar să-i facă o gaură de covrig”

Publicat: 14/05/2022, 10:33

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a povestit la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene” momentele emoționante trăite la bordul stației orbitale în anul 1981. Cosmonautul a descris cum se vedea România din spațiu.

„La bordul stației orbitale aveam 17 hublouri, și acum țin minte exact structura ei, care erau pe diferite direcții, și aveam ocazia să ne uităm prin ele, să admirăm și cerul, să admirăm și Pământul, să vedem și orizontul Pământului. Pământul se vedea frumos, curbat, iar atmosfera lui subțite, foarte subțire, cu o culoare albăstruie, care se piedea în bleumarin, apoi în negru cosmic. Imaginea văzută de acolo din cosmos este extraordinară, este superbă, mai ales când o trăiești pe viu și ești pătruns de realitate”, a mărturisit Dumitru Prunariu la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

Cosmonautul român spune că de fiecare dată avea emoții când trecea pe deasupra României.

„Se identifica Prutul, Tisa, se identifica Dunărea”

„Vedeam și România, căutam de fiecare dată cu emoție când treceam pe deasupa ei să o identific. Mai puțin confortabil era că pe deasupra României treceam seara, pe la 7, când soarele era la orizont, când toate impuritățile din atmosferă, plus norii, proiectau niște umbre lungi deasupra României. Dar identificam România, cu arcul carpatic. Dunărea se vedea, și se vedea trecând prin toată Europa, până la Marea Neagră (…) Pe deasupra României treceam în două minute și jumătate, la viteza aceea. Trăiam cu emoție când treceam pe deasupra țării mele.

De acolo de sus nu vezi granițele administrative, ci pe cele naturale. Se identifica Prutul, Tisa, se identifica Dunărea. În mijloc erau Carpații, care erau ca o pâine crescută. Sentimentul a fost că arătă ca o pâine rumenă de casă România. Și mă gândeam, câți n-ar vrea să mănânce din ea, unii să-i facă chiar o gaură de covrig” a mai mărturisit Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român Dumitru Prunariu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, de sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 19.00, când se împlinesc 41 de ani de la primul și singurul zbor al unui cosmonaut român în spațiul cosmic.

Urmărește interviul integral cu Dumitru Prunariu, sâmbătă, 14 mai, de la ora 19:00, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.