VIDEO | După ce presa italiană a scris că Putin a fost operat de urgență, liderul de la Kremlin a participat la întâlnirea liderilor alianței militare CSTO

Publicat: 16/05/2022, 17:08
Actualizat: 16/05/2022, 17:17

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a fost înființată în 1992. La întâlnirea de luni a participat și Vladimir Putin, cu toate că presa din Italia a transmis că – potrivit unei surse – liderul de la Kremlin ar fi fost operat de urgență.

La Stampa a notat că Vladimir Putin ar suferi de o afecțiune a sângelui, dar o astfel de informație nu a putut fi, bineînțeles, confirmată oficial. ”Vladimir Putin este foarte bolnav și are leucemie”, a declarat un oligarh rus, sub protecția anonimatului.

Două sosii ar fi pregătite să îl înlocuiască pe Putin, dar acesta a apărut la întâlnirea cu liderii țărilor CSTO – Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, Uzbekistanul retrăgându-se în 2012 -, comentând posibila aderare la NATO a Finlandei și a Suediei.

Liderul de la Kremlin a declarat, la începutul conferinței, că ”Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar că extinderea infrastructurii militare pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei, în contextul în care țările nordice se apropie de aderarea la NATO”, potrivit Reuters.

Lukașenko: ”Sancțiunile infernale împotriva Belarusului și a Rusiei ar fi putut fi evitate”

Totodată, Putin a mai declarat că extinderea NATO este ”o problemă pentru Rusia și că Alianța trebuie să analizeze cu atenție ceea ce el a spus referitor la planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influența globală”.

La rândul său, președintele belarus Alexander Lukașenko i-a sfătuit pe ceilalți membri ai alianței militare CSTO ”să rămână uniți”, apoi a acuzat Occidentul că ”vrea să prelungească conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cât mai mult posibil”.

Lukașenko a mai declarat că ”sancțiunile infernale” împotriva Belarusului și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă Organizația Tratatului de Securitate Colectivă ar fi vorbit ”pe o singură voce”.

Dmitri Peskov: ”Vom urmări îndeaproape efectele pe care le-ar avea admiterea Finlandei și Suediei în NATO”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a transmis că o aderare a Suediei și a Finlandei la Alianța Nord-Atlantică este ”îngrijorătoare”.

În astfel de condiții, Rusia va urmări ”îndeaproape” toate efectele care vor fi generate de eventuala aderare.

”Există motive pentru cea mai profundă analiză a efectelor probabile. Nu credem, nu suntem siguri că admiterea Finlandei și a Suediei în NATO ar putea consolida sau îmbunătăți arhitectura securității pe continentul nostru. Aceasta este o problemă fundamentală. O considerăm îngrijorătoare. Vom urmări îndeaproape efectele pe care le-ar avea, în termeni practic, admiterea Finlandei și Suediei în NATO, asupra securității noastre, care trebuie garantată absolut necondiționat”, a spus Dmitri Peskov.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult