VIDEO EXCLUSIV | S-a deschis Târgul de Crăciun de la Ministerul Agriculturii. Ce și-a cumpărat ministrul Petre Daea de la micii producători

Publicat: 16/12/2022, 18:19
Actualizat: 16/12/2022, 18:30

Începând de astăzi și până luni seara, bucureștenii sunt așteptați în curtea Ministerului Agriculturii, în apropiere de Piața Universității, la un târg de Crăciun cu produse româneşti. Târgul constituie un prilej pentru redescoperirea tradiției preparatelor specifice sărbătorilor de iarnă. Prezent la inaugurare, ministrul Petre Daea a cumpărat mai multe produse, printre care o sticlă de țuică, un cârnat de porc, un borcan de sfeclă murată și castroane lucrate manual.

“În acest culoar al existenței tradițiilor, iată că astăzi avem la Ministerul Agriculturii acest Târg de Crăciun pe care cu toții l-am văzut astăzi. Trebuie să păstrăm tradițiile, să le îngrijim, să le dăm și altora. Rămânem constanți și consecvenți, constanți în ceea ce am făcut și consecvenți în ceea ce spunem, pentru că v-am promis și am promis. (…)

Toate produsele sunt tradiționale, ne păstrează într-un fel sau altul tradiția. Și, observați aici că sunt foarte multe produse, avem în jur de 720 de produse pe care le-am consemnat în evidențele noastre la Ministerul Agriculturii. Toate păstrează tradiția, păstrează modul de pregătire”, a susținut ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La Târgul de Crăciun organizat în curtea Ministerului Agriculturii, oamenii se vor putea bucura, în cele patru zile, de o bogată varietate de mâncare gătită specifică sărbătorilor de iarnă, pentru toate gusturile și buzunarele: cârnați de porc, sarmale din carne și de post, mămăligă, dar și murături, sucuri naturale, miere, vinuri și șorici, din toate zonele țării.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, la Târgul de Crăciun din incinta ministerului | Foto: Alexandra Pandrea

„Noi reprezentăm Casa Unirea, este o asociație în care strângem mai mulți producători locali de produse naturale și bio, așa că avem aici de la murături, la dulcețuri. Sunt foarte multe produse strânse la un loc. Avem făinoase, mălai, dulcețuri, mere, suc de mere, avem niște murături extraordinare și în saramură și în oțet cu mere. Avem o țuică de prună, avem și ulei de lavandă, avem merele faimoase de la Voinești și sucul de mere de la Voinești care este făcut natural. Avem cipsuri de mere, avem tot felul, avem și miere”, a spus una dintre expozante.

„Fiecare ne lăsăm amprenta asupra produsului cu priceperea noastră”

“Avem o gamă mare de bunătăți, suntem din Banatul Montan, din Caraș Severin. Avem o varietate foarte mare de produse de calitate și pentru gusturi diferite. Fiecare ne lăsăm amprenta asupra produsului cu priceperea noastră, cu pasiunea pe care o punem în prepararea produselor. Avem produse cu gust bun, în primul rând, plăcut și avem produse diverse. Încercăm să mulțumim un public cât mai larg pentru că oamenii sunt cu gusturi diferite și atunci încercăm să fim pe placul cât mai multor consumatori”, a explicat un producător aflat la o tarabă cu multe borcane de zacuscă și alte preparate de casă.

La târg se găsesc și produse realizate în Delta Dunării, printre care mierea de salcâm, de tei și mierea specială din Delta Dunării, cea de izmă.

“Soțul meu este apicultor și el este producătorul local și are o experiență de peste 10 ani în stupină, este a doua noastră participare la un târg în București și ne bucurăm foarte mult să fim astăzi aici. Produsele noastre sunt bune, în primul rând faptul că există certitudinea că provin direct de la producătorii locali, prin tot ceea ce facem și noi, încurajăm pe toți consumatorii să încerce să achiziționeze produse de la cei care muncesc cu adevărat pentru ele, pentru că au un gust deosebit și, cu siguranță, sunt mai sănătoase și sunt specifice, produse autentice românești și cred că și lucrurile acestea ar trebui să conteze mai mult pentru fiecare dintre noi”, ne-a povestit una dintre participantele la târg.

Mâncare gătită la Târgul de Crăciun de la Ministerul Agriculturii | Foto: Alexandra Pandrea

La o altă tarabă se află pregătite tradiționalele preparate din carne și brânzeturi. Sunt aduse tocmai din Valea Pianului, județul Alba, iar tradiția este dusă mai departe din strămoși.

“Am venit cu produse preparate după rețete tradiționale, începând cu cârnații de porc, urdă proaspătă, telemea maturată de oaie și telemea proaspătă de vacă, unt, cașcaval și alte bunătăți. Eu fac doar de câțiva ani, între timp am făcut facultatea, dar părinții mei și strămoșii mei fac, pot să zic, de peste 100 de ani. Avem o tradiție îndelungată în familie”, a spus un tânăr.

La eveniment sunt prezenți și meșteri populari. Unul dintre ei are 72 de ani, iar, de mai bine de 50 de ani, face linguri și produse din lemn.

„Orice obiect, începând de la lingura de bucătărie, până la vasele mari, copăile, se lucrează pe faze de lucru. O lingură, cât de simplă e, trebuie trei-patru faze lucru care se succed una după alta, în funcție de cum se usucă și obiectul. Asta e calitatea obiectului, dacă este lucrat pe faze de lucru, nu se va schimba formă, nu se va crăpa, deci este o calitate mare asta, a unui meșter, de a lucra pe faze de lucru”, ne-a spus meșterul.

„Trebuie ajutați mai departe acești oameni care fac treabă bună”

Încă de dimineață au venit și primii cumpărători, care erau foarte entuziasmați că își pot alege produse proaspete.

“Am venit să vizitez târgul, să spionez. Am un conac boieresc vechi, la Gorj, lângă Târgu Jiu și am venit să văd ce produse pot să mă intereseze pentru a-mi facilita activitatea. Sunt niște chestii splendide, avem deja producători de lucruri bune și sper să fie încurajați. Sunt produse frumoase, sunt produse de valoare, trebuie ajutați mai departe acești oameni care fac treabă bună. Între un pahar de vin fiert, o gustare de icre și o slăninuță de mangalița, îmi fac treaba”, povestește un bărbat.

“Fac cumpărături de la lăudații tradiționali meșteșugari. Până la urmă, e un meșteșug să produci și să vinzi și să mulțumești reciproc, pe de o parte, cel care duce efortul la Capitală și noi care să fim mulțumiți să îl cumpărăm și să ne trezim acasă că totuși a fost un câștig, deși ne pare că ne-a golit buzunarul”, a spus un alt vizitator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului