VIDEO | Guvern: Peste 75.000 de refugiați din Ucraina, din care aproape 30.000 de copii, se află în România

Publicat: 14/03/2022, 13:12
Actualizat: 15/03/2022, 10:26

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

„Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională”, a transmis Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

Președintele Autoritățile Naționale de Protecție a Copilului a spus că toții copiii care sunt neînsoțiți vor fi înregistrați.

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.814 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 52 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională, conform datelor transmite de Ministerul de Interne.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 16.782 de mijloace de transport și de 71.262 de persoane, dintre care 14.475 de cetățeni ucraineni.

19 zile de lupte sângeroase

Ucraina a intrat, luni, în ziua 19 de rezistență în fața trupelor ruse.

Luni urmează să aibă loc noi negocieri de pace, de data aceasta întâlnirea urmând să aibă loc online.

Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic, spun oficialii americani. Pe de altă parte, Ambasada Chinei la Washington spune că nu este la curent cu solicitarea Moscovei.

Ministerul Apărării din Regatul Unit anunță că forțele ruse „izolează Ucraina de comerțul maritim internațional”.

Forțele navale ruse au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional, a transmis ministerul britanic.

„Doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, ca NATO să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

„Dacă nu ne închideți cerul”, a spus el, „este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO și în casele cetățenilor țărilor NATO”.

Mesajul președintelui ucrainean vine după ce, duminică, 35 de oameni au murit, după ce o bază militară, situată foarte aproape de granița cu Polonia, a fost bombardată de trupele ruse.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult