VIDEO – Lucian Bode, atac la adresa lui Cătălin Drulă, în cazul achiziției de BMW-uri pentru Poliție: „Plin de tupeu, acuză o conspirație, dar el însuși a semnat documente. Se autodenunță?”

Publicat: 06/10/2022, 13:34
Actualizat: 06/10/2022, 13:57

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus, joi, că, a trimis Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne pentru a verifica cum s-a făcut achiziția de noi mașini pentru Poliția Română, marca BMW. În urma cercetărilor, s-a stabilit că procedura a fost una corectă. În schimb, l-a acuzat pe fostul ministrul al Transporturilor Cătălin Drulă de dezinformare. „Plin de tupeu, acuză o conspirație, dar el însuși a semnat documente. Se autodenunță?”, s-a întrebat Bode.

„Am trimis Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne în anchetă pentru a clarifica modul în care s-a desfășurat această licitație. Este un gest de normalitate care se impune pentru clarificarea situației creată de dezinformările lansate în spațiul public. L-am văzut pe fostul ministru al Transporturilor, domnul Drulă, în goana după audiență afirmând citez: „A ieșit Poliția lui Bode să mintă pentru el și pentru Iohannis”. Prinde tupeu domnul Drulă și acuză o conspirație la nivel înalt, omițând să spună ce rol important și determinant îl are în această speță”, a spus Lucian Bode, într-o conferință de presă.

Conform concluziilor Corpului de control al MAI, citate de Bode, „necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului național de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”.

Lucian Bode: „Dacă tăceai, filosof rămâneai”

„Avizul de conformitate a fost dat de către ANAF, care supraveghează toate achizițiile din România. Licitația este corectă, iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință”, a spus ministrul de Interne.

El a subliniat că licitaţia a fost corectă și a afirmat că Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, a aprobat cererea de finanțare, inclusiv fișa cu detaliile tehnice.

„Putem vorbi mult despre ipocrizie, rea-voință, pierderi de memorie, putem vorbi mult pe aceste aspecte, inclusiv despre înțelepciunea zicalei „Dacă tăceai, filosof rămâneai”. Tot ce ne interesează este dezinformarea, pe care o vom combate întotdeauna. Domnul Drulă face public acuzații grave, calomnioase, cu atac la persoană, vorbind despre documente semnate de el. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns”, a mai spus Bode, în conferința de presă.

Afirmațiile lui Bode vin în contextul în care liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri că a sesizat mai multe autorități, printre care Curtea de Conturi și OLAF, pentru a ancheta licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de BMW.

Drulă: Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul

După conferința susținută de Lucian Bode, Cătălin Drulă a reacționat pe Facebook și spune că „Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul”

„După ce săptămână trecută, eu am sesizat licitația făcută cu dedicație pentru prietenul președintelui, Bode a ieșit astăzi cu fumigene penibile.

A făcut o conferință ca să inducă voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație.

Faptele sunt următoarele. Poliția Rutieră are un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” (cod MySmis 125180, Programul Operațional Infrastructură Mare).

Bugetul proiectului este de 106.599.765,20 lei. Acesta prevede:

250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor

– 4.000 de dispozitive mobile

– 1.400 de imprimante mobile termice

– 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă

– un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic

– 300 de autospeciale de poliţie

Formal vorbind, contractul de finanțare europeană pentru proiectele de siguranță rutieră din POIM, se semnează de către Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne.

Evident că am aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene”, a scris, joi, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Fostul ministrul al Transporturilor continuă și arată „unde minte Bode:

  1. Documentele pe care le arată Bode cu detalii tehnice sunt elaborate de el și de subordonații săi. Nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare și mașini de poliție.
  2. Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui.
  3. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 – probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui).
  4. Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziționat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranța rutieră. Doar mașinile cu dedicație.

Licitația (achiziția publică) este făcută de Bode și subordonații săi. Responsabilitatea pentru cerințele cu dedicație le aparține 100% legal. Deci nu scapă”, conchide sursa citată aterior.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase