VIDEO | Lucian Bode: „Plagiatul este un furt. Furtul se pedepseşte. Toţi cei care mă vor acuza că am secretizat teza de doctorat, cu toţi mă voi întâlni în instanţă, pentru că prea mult şi-au bătut joc de munca mea”

Publicat: 07/10/2022, 00:55
Actualizat: 07/10/2022, 00:56

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, la Digi24, că deși demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a surprins pe liberali, plagiatul este furt și trebuie să fie pedepsit ca atare. În ceea privește teza sa de doctorat, oficialul a explicat că aceasta poate fi consultată la bibliotecă, precizând că îi va da în judecată pe cei care îl vor mai acuza că şi-a secretizat teza de doctorat.

„În legătură cu declaraţiile domnului preşedinte Klaus Iohannis, atât la deschiderea anului universitar, cât şi astăzi, la Praga: ele sunt  foarte bune, mai ales că vin de la un om care, la bază, are meseria de profesor. Aşadar, un om din sistem și cred că este îndreptăţit să emită o opinie avizată, bazată pe experiența directă. Legile educaţiei nu au ajuns încă în dezbaterea Parlamentului.

Sunt convins că după ce vor parcurge toate procedura și vor ajunge în Parlament, după dezbateri vom avea un pachet de legi necesare pentru educaţie. Plagiatul este un furt. Furtul se pedepseşte, indiferent că este sau nu o vulnerabilitate pentru un partid sau pentru un om. Acest lucru nu trebuie să existe.

Această opinie mi-am exprimat-o şi în interiorul Partidului Național Liberal şi cred că, odată cu adoptarea noului pachet al legilor educaţiei – promulgat și publicat să intre în vigoare – şi acest aspect va fi clarificat”, a declarat Lucian Bode.

Lucian Bode a afirmat că Sorin Cîmpeanu „a făcut o treabă excepţională” la Ministerul Educaţiei şi că demisia acestuia i-a surprins pe toți membrii Partidului Național Liberal.

„Nu aş vrea să îl introduc  în această discuţie pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu, care a făcut o treabă excepţională la minister. Demisia domniei sale ne-a surprins pe toţi. O respectăm, îi respect şi eu, personal, opţiunea, este un act unilateral, dar trebuie să spun că în Partidul Național Liberal această demisie a surprins aproape pe toată lumea.

În consecinţă, am procedat urgent la nominalizarea unui alt candidat. Doamna Ligia Deca sunt convins că va face faţă rigorilor acestei funcţii, iar Partidul Național Liberal îi acordă tot sprijinul”, a afirmat Lucian Bode.

Întrebat dacă lucrarea sa de doctorat va fi publicată la o editură, ministrul de Interne a precizat că nu şi-a secretizat teza de doctorat, aşa cum s-a spus în spaţiul public.

„Vorbesc pentru prima dată public despre acest lucru şi nu am făcut-o pentru că am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public, rostogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este secretă, că a fost secretizată. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva, că o lucrare susţinută public, în 2018, poate fi secretizată în România.

Totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol, care pe fond era absolut corect şi prezenta cronologia tezei de doctorat, dar titlul era ‘Bode şi-a secretizat teza de doctorat’. Daţi-mi voie să demontez această minciună public, aici, în fața dumneavoastră – minciuna cu secretizatul.

Editura a publicat-o, oamenii o găsesc la biblotecă. În 2018 am susţinut teza de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2018 am aici, în faţă, şi vă prezint adeverinţa de la Bibilioteca centrală universitară Lucian Blaga, adeverinţa prin care se spune foarte clar că am predat un exemplar din lucrare.

Este documentul piesă la dosar, trimis la Ministerul Educaţiei, lucrarea este publică. În urmă cu doi ani, jurnalişti, interesați de lucrarea mea au spus că teza de doctorat poate fi consultată la bibliotecă, în format print şi la Biblioteca Naţională a României atât în format print, cât şi electronic”, a menţionat Lucian Bode.

De asemenea, oficialul a avertizat că se va întâlni în instanţa de judecată cu cei care vor mai susține că lucrarea sa de doctorat a fost secretizată.

„Toţi cei care mă vor acuza că am secretizat teza de doctorat, cu toţi mă voi întâlni în instanţă, pentru că prea mult şi-au bătut joc de munca mea şi de ceea ce ei numesc ascunderea tezei. Au citit-o de nu mai are coperţi şi jurnaliştii şi nu numai jurnaliştii. Mă bucur că am avut această posibilitate, să respect într-utotul – nici n-aș fi făcut altfel – toate procedurile academice”, a precizat Lucian Bode.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase