VIDEO | Marcel Boloș, despre noile investiții în PNRR: „Fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice care au rămas pe Valea Oltului, Valea Siretului, Valea Jiului sunt luate în calcul”

Publicat: 17/08/2022, 17:55
Actualizat: 17/08/2022, 17:56

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat, miercuri, la Digi24, că fostele centrale hidroenergetice de pe Valea Oltului, Valea Siretului şi Valea Jiului ar putea fi introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, oficialul a precizat că autorităţile intenţionează să facă investiţii și în parcuri solare şi eoliene.

„Pe lângă măsurile din această perioadă pe care le discută coaliția, cele referitoare la compensarea energiei, cât și la sursele de finanțare necesare, lucrăm, în paralel, la componenta de investiții, pentru că nu putem să stăm pasivii la această gestionare de costuri, care creează probleme populației, dar și mediului de afaceri. Avem capitolul de REPower EU, cel care urmează a fi introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi avem în vedere atât investiţii în energia verde.

Aici discutăm de parcuri solare şi eoline, care ar contribui la independenţa energetică a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice, care au rămas pe Valea Oltului, chiar şi pe Valea Siretului, pe Valea Jiului sunt luate în calcul, pentru ca atunci când ne prezentăm la renegociere, să putem să avem proiectul închegat pentru că e o contribuţie însemnată la ceea ce înseamnă independenţa energetică”, a declarat Marcel Boloş.

Marcel Boloș a afirmat că proiectul legat de fostele centrale hidroenergetice poate fi realizat dacă este declarat de importanţă strategică naţională.

„Directiva Uniunii Europene pe probleme de mediu spune că, atunci când ai proiecte care sunt de importanţă strategică naţională, atunci urmezi procedurile de mediu şi iei măsuri ca tot ce înseamnă ecosistemul verde şi biodiversitatea să fie protejate, deci dacă ele nu sunt declarate de importanţă strategică naţională, poţi avea aceste dificultăţi şi poţi să le abandonezi datorită problemelor de mediu apărute.

Suntem într-un moment de răscruce, pentru că fără aceste investiţii pe ceea ce înseamnă investiţiile în energie, dar noi nu am acţionat nu numai pe zona aceasta a independenţei energetice la nivelul României, ci am acţionat şi pe zona aceasta a independenţei energetice, la nivelul autorităţilor locale.

Pentru prima dată, le-am creat un fond de 500 de milioane de euro, astfel încât să-i învățăm ușor-ușor cu problemele de independență energetică pentru ceea ce înseamnă serviciile publice de interes local, precum iluminatul public, transport public în comun de călători, alimentarea cu energie termică a populației, încălzirea, până la urmă, a populației.

Gândiți-vă la costurile la gigacalorie și subvențiile pe care le dau autoritățile locale, pentru ca oamenii să nu ajungă să plătească confortul termic la fel de exploziv ca prețurile la gaze naturale sau prețurile la energia electrică. Deci am încercat ușor-ușor să-i obișnuim cu aceste probleme de independență energetică”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că speră ca lansarea oficială a apelului de proiecte să aibă loc în luna septembrie.

„Lucrăm, în momentul de față, la ghidul solicitantului. Sper ca în septembrie deja să avem lansarea oficială a apelului de proiecte. Este un moment de răscruce pentru primării. Mai avem în pregătire și pentru IMM-uri, exact pe aceeași problemă a independenței energetice.

Guvernul a aprobat un fond total de un miliard de euro, în paralel cu aceste măsuri pe care le-ați menționat, care sunt în fierbere, în momentul de față, dar nu este o soluție să avem numai aceste măsuri, pe moment gândite, și, în paralel, să nu avem investițiile acestea, care să preia din presiunea care se face asupra bugetului de stat și asupra bugetelor locale, în această perioadă”, a afirmat Marcel Boloş.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere