VIDEO | Marcel Ciolacu, luat la întrebări de copii / „În viața mea, trebuia să ascult mai mult de părinți”

Publicat: 20/11/2023, 15:37
Actualizat: 20/11/2023, 15:38

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Marcel Ciolacu a acordat un interviu…altfel. Premierul a răspuns întrebărilor adresate de Ioana și Matei, membri în Boardul Copiilor din România, susținut de UNICEF.

Copii au avut o serie de curiozități, de la activitatea premierului, accesul echitabil la educație, până la regretele pe care le are Marcel Ciolacu.

Ioana și Matei l-au întrebat pe șeful executivului cum va asigura Guvernul accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate.

În răspunsul său, Ciolacu a făcut o paralelă cu vremurile dinaintea Revoluției. „Nu cred că se făcea mai multă carte atunci”, a spus premierul, adăugând că educația „părea mai ordonată”.

S-a și schimbat cum se făcea educația pe timpul meu și accesul la informația pe care-l aveam era aproape zero. Erai dependent de informații în primul rând de la părinți și stăteai cu prietenii și aflai ce află și ei de la părinți. Nu exista televiziune, nu există internet, televiziune era două ore pe zi. Cea mai mare provocare este accesul la educație. Trebuie să pornești de undeva. Sunt fonduri europene, se investește masiv în sistemul școlar, peste 3 miliarde de euro. România, prin apartenența la Uniunea Europeană, trebuie să meargă înainte și trebuie să impună toate reformele care sunt în PNRR și sunt foarte multe care vizează educația.

Un alt subiect importat, pe care l-au atacat Ioana și Matei, a fost suportul acordat de statul român mamelor minore. Aici, Ciolacu a avut un mesaj clar: Nu asta e urgența, de a face un copil.

România este primul loc în Europa în statisticile privind mamele minore și acest fenomen este cauzat de lipsa de educație.

Cel mai important este că statul să te încurajeze să-ți continui studiile. Până la urmă, dai viață unui copil. Trebuie cumva, prin educație, descurajat acest fenomen. Trebuie explicat unui copil minor că nu asta e urgența lui de a face copii. Prin Ministerul Sănătății se deschid acum acele cabinete familiale unde se vor explica mai în detaliu. Nu de către profesor, de către medici, de către asistente. Nu poți altfel, a răspuns Ciolacu.

Copiii au fost curioși și de latura umană a lui Marcel Ciolacu și l-au dus în timp, în copilăria sa. Printr-un exercițiu de imaginație, Marcel Ciolacu a fost rugat să-i spună câteva cuvinte copilului Marcel Ciolacu.

Să nu fi fost atât de încăpățânat. (…)  Trebuia să ascult mai mult de părinți, în viața mea. Sunt cei mai buni prieteni ai voștri. Nu erau psihologi pe timpul meu. Cred că era și rușine. Dacă purtai ochelari, era un dezastru la școală. Eu am purtat ochelari în clasa întâi. Din ochelaristul clasei n-am fost scos. Dacă mai aveai și aparat dentar, deja erai un robot, a mărturisit premierul.

Ciolacu a avut și un sfat pentru copii: Nu încercați să fiți altceva decât sunt cu adevărat.

CITEȘTE ȘI:

„Hakuna matata” | Ceremonie de rămas-bun în Tanzania. Localnicii iau tabloul cu Klaus Iohannis și se aruncă în apă, sub ochii președintelui (VIDEO)

VIDEO | Liberalii au decis în BPN/ Sebastian Burduja preia șefia interimară a organizației PNL București

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA cutremură Europa! Viktor Orban anunţă apocalipsa: Rău, e rău pentru toată lumea
Sarmale de post. Reţeta de la Anna Lesko, cu care îl înnebunea pe Columbeanu
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...