VIDEO | Marius Budăi, despre majorarea pensiilor: „În coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Va fi de cel puțin 10%, sursa financiară este descoperită”

Publicat: 29/09/2022, 14:07

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, joi, la Antena 3, că pensiile vor creşte cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie 2023, precizând că au ajuns „cu toții la aceeași concluzie”, în coaliție. În ceea ce privește recalcularea pensiilor, oficialul a precizat că există o problemă legată de reforma pensiilor cuprinsă în PNRR, care „trebuie să fie realizată prin rezolvarea inechităților din sistem”.

Andreea Dumitrache: Cum stați cu calculele, în acest moment? Premierul Ciucă a spus că avem pe masă varianta cu 10%, 11% sau 15%. Sunt bani pentru toate, când aflăm și răspunsul?

Marius Budăi: Important este de reținut că s-a mai făcut un pas, că în coaliție, practic, ne-am înțeles. Suntem cu toții la aceeași concluzie, și-anume faptul că pensiile trebuie să crească, este obligatoriu să crească, de la 1 ianuarie 2023. Vă spuneam, la un moment dat, în intervențiile pe care le-am avut public, că nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să asist la înghețări de venituri ale cetățenilor români.

Acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie – mă refer la majorarea pensiilor. Avem scenariile pe masă și vom lua decizia în cel mai scurt. Important este că în coaliție am ajuns la un consens. Va fi de cel puțin 10%, sursa financiară este descoperită, am spus despre ce este vorba. Am spus din momentul în care PSD a făcut această propunere, de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie, că avem și calcule, avem și analize și avem și sursa bugetară.

Andreea Dumitrache: Aveți și sursa bugetară, pentru că sunteți în discuții și cu Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, da?

Marius Budăi: Evident. Am lucrat împreună la această propunere, în cadrul partidului, nu numai cu ministrul de Finanțe, ci și cu specialiștii noștri din partid și când am propus aceste măsuri avem și fundamentarea în spate.

Andreea Dumitrache: Cum stați cu recalcularea pensiilor, domnule Budăi? Sunt mulți dintre oameni care așteaptă bani în plus, pentru că aveau calcule greșite. Care este stadiul acum?

Marius Budăi: Sunt două lucruri diferite aici. Acolo unde au fost erori în calcul sau ni s-au constatat erori, nu trebuie să așteptăm recalcularea și dacă sunt astfel de descoperiri, le putem rezolva pe loc. Asta este o dinamică a activității noastre, face parte din dinamica activității, iar a doua problemă este cea legată de reforma pensiilor cuprinsă în PNRR.

Parte din această reformă trebuie să fie realizată prin rezolvarea inechităților din sistem, iar acest lucru nu este foarte simplu de făcut, de aceea am demarat de mai demult această revizuire și preluare a taxelor în format electronic, după care avem nevoie de o analiză a legii pe care o derulăm acum cu Banca Mondială și, bineînțeles, de un impact bugetar.

Andreea Dumitrache: A venit planul de la Banca Mondială și când o să aveți gata această lege nouă a pensiilor, mai ales că este jalon în PNRR să luăm banii de la Uniunea Europeană?

Marius Budăi: Jalonul din PNRR este la 31 martie 2023 și va fi implementat. Eu am spus că aștept ultimele elemente de informați, ultimele informații din liza Băncii Mondiale, după care, așa cum am promis public – mai promit public încă o dată acum – voi introduce în această discuție, în această construcție de reformă, și partenerii sociali.

Dacă partenerii sociali nu au fost invitați la relaxarea reformei din PNRR, cu siguranță eu nu o să fac aceeași greșeală și cât timp sunt ministru al Muncii vor avea ușa deschisă la mine pentru un dialog social corect.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase