VIDEO | Mărturia unei femei care are nepotul internat în Spitalul Târgu Cărbunești: ”M-au sunat să îmi spună că s-a întâmplat ceva. Este imprevizibil, la cât de mult se folosește oxigenul acum”

Publicat: 22/10/2021, 13:20
Actualizat: 22/10/2021, 13:32

Stația de oxigen de la Secția ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești a cedat, vineri dimineață, fiind activat planul roșu de intervenție. Tei pacienți și-au pierdut viața în urma acestei defecțiuni, doi în Spitalul din Târgu Cărbunești și al treilea după transferul la o altă unitate sanitară.

O femeie care are nepotul internat în Spitalul din Târgu Cărbunești – acesta neavând o formă gravă COVID, dar primind oxigen – a declarat că a primit un telefon, vineri dimineața, fiind anunțată că ”s-a întâmplat ceva”. Ulterior, a aflat că a fost o defecțiune la instalația de oxigen.

”E nepotul meu (n.red. – internat în spital), nu este într-o stare foarte gravă, dar are susținere de oxigen, o formă ușoară. Am primit un telefon că, în jurul orei 6.00-7.00, s-a întâmplat ceva și am înțeles că este vorba despre o avarie, fiind foarte solicitată instalația de oxigen. S-a remediat. Dar vreau atât să spun: la Spitalul Târgu Cărbunești, de la medici la manager, toți și-au dat interesul. Eu am avut trei cazuri și toată lumea a fost extraordinară”, a declarat femeia.

”Și eu sunt disperată, de asta am venit să stau aici”

Femeia mai spune că totul este imprevizibil, în astfel de situații, cu atât mai mult cu cât instalația de oxigen este suprasolicitată. În ultimă instanță, este vorba despre aparate care, oricând, se pot defecta.

”Un microb nenorocit, un virus”, declară femeia îngrijorată, referindu-se COVID-19 și dându-l ca exemplu chiar pe nepotul său, doborât de infecție deși are 30 de ani și 100 de kilograme, nefiind nici fumător sau consumator de alcool.

Situația medicală este complicată, iar faptul că mor pacienți este dureros, mărturisește femeia.

”Este imprevizibil. La cât de mult se folosește oxigenul, nu știe nimeni, da? Sunt aparate, sunt folosite în funcție de gravitatea (n.red. – stării) pacientului, e posibil orice. Nepotul meu are 30 de ani. Am discutat cu el, nu s-a speriat, l-am susținut. Este un microb nenorocit, este un virus care… Nu știi… Băiatul are 30 de ani, are 100 de kilograme, nu fumează, nu bea. Și uite că te dărâmă. N-a simțit mare lucru (n.red. – după ce a rămas fără aparatul de oxigen) pentru că nu are o saturație foarte scăzută. Dar este la debutul bolii, sigur că sunt modificări, nu știe nimeni. (…) Nu cunosc, nu am cunoștințe medicale, dar citesc și pot să mai spun și eu. Păcat, e dureros (n.red. – fiindcă au murit pacienți), dar și eu sunt disperată, de asta am venit să stau aici, voi sta toată ziua. Dar ce să facem? Sigur că cei care sunt într-o stare gravă…”, a mai spus femeia.

”Pe băiatul meu nu îl mută, eu am insistat foarte mult să îl aduc la Târgu Cărbunești, pentru că sunt condițiile extraordinare. De la poartă și până la manager, vorbim despre interesul pe care și-l dau medicii și asistentele. Eu aici am găsit cea mai mare înțelegere…”

”Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani”

Potrivit managerului Spitalului din Târgu Cărbunești, Constantin Târziu, la instalația de oxigen s-au făcut verificări acum două luni de zile, „în momentul în care am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic”.

Managerul a mai declarat că, vineri dimineață, în timpul controlului zilnic efectuat în secţia ATI, un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a observat o concentraţie mai mare a oxigenului.

”În secţiile ATI se fac controale de către pompieri din trei în trei ore şi, la un moment dat, unul dintre aceştia a spus că i se pare o concentraţie mai mare a oxigenului. Nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcţiune şi poate că pacienţii, din cauza agitaţiei, nu ţin toţi masca la gură şi se pierde mult din cantitatea de oxigen. Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani”, a declarat Constantin Târziu (mai multe detalii AICI).

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?