VIDEO | Mii de polițiști și pensionari militari au protestat în București. ”Dacă nu se iau măsuri, blocăm activitatea din poliție și penitenciare”

Publicat: 24/03/2023, 20:03

Peste 2.500 de angajați din poliție, penitenciare și pensionari militari au protestat, vineri, în București, nemulțumiți de salariile și pensiile pe care le încasează. Protestul a fost organizat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), prin care manifestanții le-au cerut autorităților să aplice Legea salarizării unitare, să elimine discriminările în ceea ce privește pensiile militare de stat, iar rezerviştii să fie excluși din PNRR și din proiectul legii pensiilor de serviciu.

De asemenea, solicitările demonstranţilor au mai vizat și:

  • acordarea la salarii şi la pensii a sporului acordat în ministerele Apărării, de Interne și SRI tuturor civililor din structurile Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN) care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare sau de poliţie;
  • respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor și ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate;
  • renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii;
  • renunţarea la preconizata triplă impozitare a pensiilor.

„Să se aplice legea votată în Parlament privind salarizarea noastră”

Președintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca, a declarat că este nevoie de „o predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare”, în contextul în care școlile de agenți de poliție nu mai fac parte din opțiunile generațiilor tinere.

„Ne-a ajuns cuțitul la os. Ne dorim normalitate pentru familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională. Ne dorim predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare. Ne dorim să se aplice o lege votată și promulgată în Parlament privind salarizarea noastră, ne dorim să se aplice, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament, legea pensiilor militare.

Ne dorim un ghid al carierei polițistului, care lipsește cu desăvârșire. Ne dorim modernizarea statutului polițistului – toate acestea putând oferi o predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare, care să asigure acoperirea deficitului de personal, pentru că, în momentul de față, tineretul nu mai vine către această profesie de risc și vocație.

Or noi, pe lângă dotarea pe care o avem, trebuie să avem grijă – de fapt, dânșii trebuie să aibă grijă – să fie și oamenii care s-o folosească. Faptul că, anul trecut, la școlile de agenți de poliție au fost 1,4 candidați pe loc, în timp ce în anii din urmă aveam 10, 12, 14 candidați, spune foarte multe despre salarizare, carieră și pensionare”, a afirmat Vasile Zelca.

Vicepreședintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, susține că sunt probleme și în ceea ce privește logistica, existând o lipsă acută de mijloace de protecție pentru polițiști și mijloace de intervenție.

„Avem nevoie de o bază de salarizare corectă, avem nevoie să fie stimulat sistemul, trebuie să fim plătiți și salarizați corect, pentru a putea să ne desfășurăm corect misiunile. De asemenea, avem mari probleme pe ce înseamnă logistică, lipsa de mijloace de protecție pentru polițiști, lipsa de mijloace de intervenție, dacă vrem să fim buni, dacă vrem să fim profesioniști, dacă vrem să fim ca în Europa.

Deși noi suntem în Europa și în Uniunea Europeană, nu avem aceleași dotări ca polițiile din statele din Uniunea Europeană și, atunci, normal că apar fel și fel de probleme. Ne uităm că, în ultimii ani, s-a decredibilizat foarte mult sistemul polițienesc, prin fel și fel de întâmplări care au dus la această imagine. Trebuie să ne fie reclădită imagine, trebuie să fim apreciați, trebuie să fim respectați de către guvernanți, dar și de către societate.

Pe lângă faptul că la baza societății este nevoia de siguranță, trebuie să înțeleagă toată lumea că polițiștii sunt oameni corecți, sunt oameni care intervin, oameni care te ajută atunci când ai o problemă. Toată lumea apelează la noi, dar în același timp, noi nu putem să desfășurăm, de exemplu, alte activități în timpul liber, pentru că avem interdicții și incompatibilități. Lucrurile astea poate nu se văd în societate, dar eu nu pot să-mi măresc veniturile legal cu alte activități, pentru că îmi este interzis prin lege”, a precizat Mihai Zlat.

„Pe zi ce trece, Guvernul tinde să taie pensiile militare de stat și asta ne-a revoltat”

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanțu, a afirmat că se va ajunge inclusiv la „blocarea activității din poliție și din penitenciare”, dacă autoritățile nu vor lua măsuri în urma valurilor de proteste.

„Suntem aproximativ șase organizații sindicale, care reprezintă aproximativ 10.000 – 20.000 de oameni, care s-au strâns în stradă, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Nu mai suportăm să fim mințiți de clasa politică PNL-PSD, invocând un fals subpretext că Banca Mondială sau Comisia Europeană ne impune să tăiem pensiile militare. Am discutat la Parlament cu politicieni din arcul de guvernare, cu politicieni din opoziție, care la nivel declarativ ne susțin, dar declarațiile politicianiste se schimbă de la o zi la alta.

Observăm că, pe zi ce trece, Guvernul tinde să taie pensiile militare de stat și asta ne-a revoltat, și ieșim în stradă pe perioadă nedeterminată. Dacă nu se vor lua măsuri în urma unui val de proteste, vom trece la măsuri mult mai drastice, până la blocarea activității din poliție și din penitenciare”, a menționat Cosmin Dorobanțu.

Președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru, a explicat că pensiile militare „au fost tot timpul micșorate, în ultimii ani, prin Ordonanță de Urgență, neconstituțional”, în acest mod fiind „asasinat sistemul de apărare al țării”.

„Nicio lege a salarizării nu s-a aplicat în sistemul nostru. Sunt plătiți camarazi în activitate – fie militari, fie polițiști – la nivelul lui 2009, motiv pentru care pleacă prin demisie tinerii. Avem deficit de 40% luptători. În locul lor, sunt aduși militari străini, plătiți de 16 ori mai mult decât un militar român. Industria noastră de apărare este făcută praf.

N-avem nicio treabă nici cu PNRR-ul, nici cu fondul civil de pensii, iar pensiile militare nu că depășesc 100%, nu ajung nici la 45%, întrucât au fost tot timpul micșorate, în ultimii ani, prin Ordonanță de Urgență, neconstituțional, la ora actuală fiind 65% din 85%, din anumite elemente – acum se vrea 45%.  Ideea este următoarea: este asasinat sistemul de apărare al țării, pas cu pas, ceea ce înseamnă distrugere a țării, întrucât ultimul element de unitate al acestei țări, ca stat, și ca națiune, este structura militară”, a spus Mircea Dogaru.

„Nu avem niște salarii competente sau potrivite muncii noastre”

Întrebat de ce a venit astăzi, în fața Guvernului, un angajat din poliție a răspuns: „Pentru a protesta, motivul principal fiind neaplicarea Legii salarizării bugetarilor. O lege dată în 2017, care trebuia să se aplice în patru ani, etapizat, și uite că au trecut aproape șase și nu s-a pus în aplicare. Deci, pentru faptul că guvernanții nu și-au respectat această promisiune”.

„Lucrez de 22 de ani în sistemul penitenciar. Nu știu de ce ne vede lumea ca și clasă favorizată de muncă, categorie de muncă favorizată, dar cred că cel mai important este să se vadă dincolo de gratii adevărata noastră muncă. Nu avem niște salarii competente sau potrivite muncii noastre. Suntem departe, iar acum, din păcate, nici pensiile nu vor fi unele liniștite sau fericite”, a spus o femeie prezentă la protest.

„Protestăm pentru drepturile noastre, care nu ni se acordă. Legea salarizării, în primul rând, care ni s-a promis și nu se respectă, nu se ia în calcul și din cauza asta am ieșit în stradă. Și astăzi, și mâine, vom reveni. Consider că după atâta timp nu se respectă drepturile care ni se cuvin”, a afirmat un protestatar, care spune că are vechime în muncă de 21 de ani.

„Polițiștii au ieșit astăzi în stradă pentru că s-au săturat să fie bătaia de joc a coaliției aflate la guvernare, s-au săturat să lucreze cât pentru alți doi-trei colegi, s-au săturat să aibă sporurile înghețate la nivelul anului 2009. Vom continua acțiunile de protest pe termen nelimitat, până când cei aflați la putere vor conștientiza că polițiștii trebuie să fie o prioritate”, a precizat un membru al Sindicatului Europol.

Întrebat și dacă este de părere că se va rezolva ceva în urma manifestației de astăzi, bărbatul a spus: „Cu siguranță. Și dacă nu se va rezolva, noi vom continua acțiunile de protest până când coaliția aflată la guvernare va dezgheța Ordonanța”.

„La momentul actual, toată lumea a făcut front comun împotriva pensiilor militare”

„Noi, polițiștii, avem pensie militară de serviciu, iar atunci când ieșim la pensie, avem obligațiuni militare până la o vârstă venerabilă. La momentul actual, toată lumea a făcut front comun împotriva pensiilor militare, dar ne întrebăm: oare, în cazul când va începe un război, cine va apăra țara, nu militarii, nu polițiștii? De aceea, noi protestăm împotriva lipsei de dialog a Guvernului, împotriva lipsei Guvernului de soluții, împotriva faptului că, pe de-o parte, se cere Poliției să aplice legea, pe de altă parte, Guvernul refuză să aplice legea”, a spus un alt manifestant al protestului.

„Când se dă exemplul așa-ziselor pensii militare mari, se face referire numai despre pensiile acelea enorme ale judecătorilor militari, ale procurorilor militari, ale doctorilor militari, dar nu vorbește nimeni de pensia unui pilot militar, un pilot de supersonic MiG, care are o pensie de 3.800 lei. Nu vorbește nimeni de pensia unui colonel, a unui șef de stat major, care are o pensie de 4.000 lei”, a afirmat un membru al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM).

Ulterior, protestatarii au pornit în marş pe străzile Capitalei, iar manifestația a continuat și în fața Ministerelor Muncii, Afacerilor Interne, Justiției și Finanțelor. Demonstranții au anunțat că un protest va avea loc și sâmbătă, 25 martie, la sediul MAI din Piața Revoluției, cu ocazia Praznicului Bunei Vestiri și Zilei Poliției Române.

Manifestațiile de amploare ale angajaților din poliție au început în Timișoara, pe 21 martie, și au continuat în Cluj-Napoca, pe 22 martie, și în Iași, pe 23 martie.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...