VIDEO | Mii de polițiști și pensionari militari au protestat în București. ”Dacă nu se iau măsuri, blocăm activitatea din poliție și penitenciare”

Publicat: 24/03/2023, 20:03

Peste 2.500 de angajați din poliție, penitenciare și pensionari militari au protestat, vineri, în București, nemulțumiți de salariile și pensiile pe care le încasează. Protestul a fost organizat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), prin care manifestanții le-au cerut autorităților să aplice Legea salarizării unitare, să elimine discriminările în ceea ce privește pensiile militare de stat, iar rezerviştii să fie excluși din PNRR și din proiectul legii pensiilor de serviciu.

De asemenea, solicitările demonstranţilor au mai vizat și:

  • acordarea la salarii şi la pensii a sporului acordat în ministerele Apărării, de Interne și SRI tuturor civililor din structurile Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN) care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare sau de poliţie;
  • respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor și ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate;
  • renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii;
  • renunţarea la preconizata triplă impozitare a pensiilor.

„Să se aplice legea votată în Parlament privind salarizarea noastră”

Președintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca, a declarat că este nevoie de „o predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare”, în contextul în care școlile de agenți de poliție nu mai fac parte din opțiunile generațiilor tinere.

„Ne-a ajuns cuțitul la os. Ne dorim normalitate pentru familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională. Ne dorim predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare. Ne dorim să se aplice o lege votată și promulgată în Parlament privind salarizarea noastră, ne dorim să se aplice, așa cum a fost votată și promulgată în Parlament, legea pensiilor militare.

Ne dorim un ghid al carierei polițistului, care lipsește cu desăvârșire. Ne dorim modernizarea statutului polițistului – toate acestea putând oferi o predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare, care să asigure acoperirea deficitului de personal, pentru că, în momentul de față, tineretul nu mai vine către această profesie de risc și vocație.

Or noi, pe lângă dotarea pe care o avem, trebuie să avem grijă – de fapt, dânșii trebuie să aibă grijă – să fie și oamenii care s-o folosească. Faptul că, anul trecut, la școlile de agenți de poliție au fost 1,4 candidați pe loc, în timp ce în anii din urmă aveam 10, 12, 14 candidați, spune foarte multe despre salarizare, carieră și pensionare”, a afirmat Vasile Zelca.

Vicepreședintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, susține că sunt probleme și în ceea ce privește logistica, existând o lipsă acută de mijloace de protecție pentru polițiști și mijloace de intervenție.

„Avem nevoie de o bază de salarizare corectă, avem nevoie să fie stimulat sistemul, trebuie să fim plătiți și salarizați corect, pentru a putea să ne desfășurăm corect misiunile. De asemenea, avem mari probleme pe ce înseamnă logistică, lipsa de mijloace de protecție pentru polițiști, lipsa de mijloace de intervenție, dacă vrem să fim buni, dacă vrem să fim profesioniști, dacă vrem să fim ca în Europa.

Deși noi suntem în Europa și în Uniunea Europeană, nu avem aceleași dotări ca polițiile din statele din Uniunea Europeană și, atunci, normal că apar fel și fel de probleme. Ne uităm că, în ultimii ani, s-a decredibilizat foarte mult sistemul polițienesc, prin fel și fel de întâmplări care au dus la această imagine. Trebuie să ne fie reclădită imagine, trebuie să fim apreciați, trebuie să fim respectați de către guvernanți, dar și de către societate.

Pe lângă faptul că la baza societății este nevoia de siguranță, trebuie să înțeleagă toată lumea că polițiștii sunt oameni corecți, sunt oameni care intervin, oameni care te ajută atunci când ai o problemă. Toată lumea apelează la noi, dar în același timp, noi nu putem să desfășurăm, de exemplu, alte activități în timpul liber, pentru că avem interdicții și incompatibilități. Lucrurile astea poate nu se văd în societate, dar eu nu pot să-mi măresc veniturile legal cu alte activități, pentru că îmi este interzis prin lege”, a precizat Mihai Zlat.

„Pe zi ce trece, Guvernul tinde să taie pensiile militare de stat și asta ne-a revoltat”

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanțu, a afirmat că se va ajunge inclusiv la „blocarea activității din poliție și din penitenciare”, dacă autoritățile nu vor lua măsuri în urma valurilor de proteste.

„Suntem aproximativ șase organizații sindicale, care reprezintă aproximativ 10.000 – 20.000 de oameni, care s-au strâns în stradă, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Nu mai suportăm să fim mințiți de clasa politică PNL-PSD, invocând un fals subpretext că Banca Mondială sau Comisia Europeană ne impune să tăiem pensiile militare. Am discutat la Parlament cu politicieni din arcul de guvernare, cu politicieni din opoziție, care la nivel declarativ ne susțin, dar declarațiile politicianiste se schimbă de la o zi la alta.

Observăm că, pe zi ce trece, Guvernul tinde să taie pensiile militare de stat și asta ne-a revoltat, și ieșim în stradă pe perioadă nedeterminată. Dacă nu se vor lua măsuri în urma unui val de proteste, vom trece la măsuri mult mai drastice, până la blocarea activității din poliție și din penitenciare”, a menționat Cosmin Dorobanțu.

Președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru, a explicat că pensiile militare „au fost tot timpul micșorate, în ultimii ani, prin Ordonanță de Urgență, neconstituțional”, în acest mod fiind „asasinat sistemul de apărare al țării”.

„Nicio lege a salarizării nu s-a aplicat în sistemul nostru. Sunt plătiți camarazi în activitate – fie militari, fie polițiști – la nivelul lui 2009, motiv pentru care pleacă prin demisie tinerii. Avem deficit de 40% luptători. În locul lor, sunt aduși militari străini, plătiți de 16 ori mai mult decât un militar român. Industria noastră de apărare este făcută praf.

N-avem nicio treabă nici cu PNRR-ul, nici cu fondul civil de pensii, iar pensiile militare nu că depășesc 100%, nu ajung nici la 45%, întrucât au fost tot timpul micșorate, în ultimii ani, prin Ordonanță de Urgență, neconstituțional, la ora actuală fiind 65% din 85%, din anumite elemente – acum se vrea 45%.  Ideea este următoarea: este asasinat sistemul de apărare al țării, pas cu pas, ceea ce înseamnă distrugere a țării, întrucât ultimul element de unitate al acestei țări, ca stat, și ca națiune, este structura militară”, a spus Mircea Dogaru.

„Nu avem niște salarii competente sau potrivite muncii noastre”

Întrebat de ce a venit astăzi, în fața Guvernului, un angajat din poliție a răspuns: „Pentru a protesta, motivul principal fiind neaplicarea Legii salarizării bugetarilor. O lege dată în 2017, care trebuia să se aplice în patru ani, etapizat, și uite că au trecut aproape șase și nu s-a pus în aplicare. Deci, pentru faptul că guvernanții nu și-au respectat această promisiune”.

„Lucrez de 22 de ani în sistemul penitenciar. Nu știu de ce ne vede lumea ca și clasă favorizată de muncă, categorie de muncă favorizată, dar cred că cel mai important este să se vadă dincolo de gratii adevărata noastră muncă. Nu avem niște salarii competente sau potrivite muncii noastre. Suntem departe, iar acum, din păcate, nici pensiile nu vor fi unele liniștite sau fericite”, a spus o femeie prezentă la protest.

„Protestăm pentru drepturile noastre, care nu ni se acordă. Legea salarizării, în primul rând, care ni s-a promis și nu se respectă, nu se ia în calcul și din cauza asta am ieșit în stradă. Și astăzi, și mâine, vom reveni. Consider că după atâta timp nu se respectă drepturile care ni se cuvin”, a afirmat un protestatar, care spune că are vechime în muncă de 21 de ani.

„Polițiștii au ieșit astăzi în stradă pentru că s-au săturat să fie bătaia de joc a coaliției aflate la guvernare, s-au săturat să lucreze cât pentru alți doi-trei colegi, s-au săturat să aibă sporurile înghețate la nivelul anului 2009. Vom continua acțiunile de protest pe termen nelimitat, până când cei aflați la putere vor conștientiza că polițiștii trebuie să fie o prioritate”, a precizat un membru al Sindicatului Europol.

Întrebat și dacă este de părere că se va rezolva ceva în urma manifestației de astăzi, bărbatul a spus: „Cu siguranță. Și dacă nu se va rezolva, noi vom continua acțiunile de protest până când coaliția aflată la guvernare va dezgheța Ordonanța”.

„La momentul actual, toată lumea a făcut front comun împotriva pensiilor militare”

„Noi, polițiștii, avem pensie militară de serviciu, iar atunci când ieșim la pensie, avem obligațiuni militare până la o vârstă venerabilă. La momentul actual, toată lumea a făcut front comun împotriva pensiilor militare, dar ne întrebăm: oare, în cazul când va începe un război, cine va apăra țara, nu militarii, nu polițiștii? De aceea, noi protestăm împotriva lipsei de dialog a Guvernului, împotriva lipsei Guvernului de soluții, împotriva faptului că, pe de-o parte, se cere Poliției să aplice legea, pe de altă parte, Guvernul refuză să aplice legea”, a spus un alt manifestant al protestului.

„Când se dă exemplul așa-ziselor pensii militare mari, se face referire numai despre pensiile acelea enorme ale judecătorilor militari, ale procurorilor militari, ale doctorilor militari, dar nu vorbește nimeni de pensia unui pilot militar, un pilot de supersonic MiG, care are o pensie de 3.800 lei. Nu vorbește nimeni de pensia unui colonel, a unui șef de stat major, care are o pensie de 4.000 lei”, a afirmat un membru al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari (LADPM).

Ulterior, protestatarii au pornit în marş pe străzile Capitalei, iar manifestația a continuat și în fața Ministerelor Muncii, Afacerilor Interne, Justiției și Finanțelor. Demonstranții au anunțat că un protest va avea loc și sâmbătă, 25 martie, la sediul MAI din Piața Revoluției, cu ocazia Praznicului Bunei Vestiri și Zilei Poliției Române.

Manifestațiile de amploare ale angajaților din poliție au început în Timișoara, pe 21 martie, și au continuat în Cluj-Napoca, pe 22 martie, și în Iași, pe 23 martie.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom