VIDEO Ministrul Energiei explică cum se va aplica compensarea în facturile de energie ale românilor

Publicat: 28/09/2022, 22:10
Actualizat: 28/09/2022, 22:19

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum se va face calculul facturilor la energie pentru consumatorii care au consumat anul trecut mai mult sau sub 300 de kwh.

Întrebat cum se va întâmpla cu factura la energie pentru un consumator casnic care anul trecut a consumat mai mult de 300 de kwh, ministrul Energiei spune: „În cazul cuiva care a avut mai mult anul trecut, dar în luna aceasta consumă mai puțin, la regularizare i se va întoarce, va fi factură stornată cu minus.

Mai există și o variantă, pentru există o întrebare a tuturor„ bun, dar consum mai mult decât 300 de kilowați ce fac?”. Am posibilitate mut la un furnizor care are un preț de sub 0,80 de bani, deci nu mai are important consumul. Sigur, nu se face singur acest lucru. Trebuie intru pe calculator, sau duc la un centru unde acel furnizor are sediu”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat cum se va aplica compensarea în facturile de energie ale românilor.

„Dacă eu consum 100 de kilowați – plătesc până la 0,68 de bani pe kilowat, dacă eu consum până în 300 de kilowați – plătesc pentru primii 255 de kilowați 0,80 de bani și pentru diferența de la 255 la 300 prețul de contract.

Dacă consum mai mult de 300 de kilowați plătesc tot prețul de contract. Acum, referința aceasta de 100 de kilowați de 300 de kilowați de mai mare de 300 de kilowați conform OUG actuale, se referă la media consumului de anul trecut.

Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult de 300 de kwh, așa mi se va factura în lună până la regularizare, care se întâmplă, scrie în lege la 1 februarie”, spune Virgil Popescu.

„Dacă modific și putem modifica acest lucru, așa a fost inițial când a plecat ordonanța 118 și se referă la consum efectiv din luna respectivă, acel consum va fi un estimat evident, care nu va mai avea o referință istorică, va fi estimat de către distribuitor, doar decât dacă eu trimit autocitire, sau s-a întâmplat fie citire în luna respectivă dar e o dată la 3 luni a distribuitorului și atuncea este corect. Dacă nu va fi o estimare și după 3 luni va fi iar o factură de regularizare. Depinde acuma ce variantă consideră Camera Deputaților este mai bună”, a spus el.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase