VIDEO | Președintele PPE, mesaj de susținere pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen. Nu poți rezolva o problemă creând o altă problemă”

Publicat: 07/12/2022, 20:10
Actualizat: 07/12/2022, 21:06

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat la Viena, în conferința de presă susținută alături de cancelarul Austriei că înțelege problema migrației ilegele ridicată de Austria, dar acea această problemă nu se va rezolva dacă România nu va fi primită în Schengen. Totodată el atrage atenția Austriei că ținerea nejustificată a României și Bulgariei în afara spațiului Schengen va crea o mare frustrare. 

„Credem în ceea ce am făcut împreună și creăm o Uniune Europeană puternică. De aceea, europarlamentarii PPE susțin extinderea Spațiului Schengen, în special pentru România”, a spus el.

Manfred Weber atrage atenția că până în acest moment Austria nu a „spus nimic despre Schengen” și blocarea aderării României nu va rezolva problema cu imigrația ilegală nu va duce la nici o rezolvare a problemei.

„Austria e un partener cheie. Am discutat cu ei, au discutat președintele Iohannis, premierul Ciucă. Mi-am dat tot interesul din prisma partidului. Simplul fapt că sunt în Viena acum pentru discuții cu cancelarul e o dovadă. Susținem cererile Austriei din perspectiva problemelor cu imigrația, dar până în acest an Austria nu a spus nimic despre Schengen. Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen. Putem rezolva probleme doar dacă lucrăm împreună, ca europeni”, a adăugat el.

De asemenea, în conferința susținută alături de cancelarul austriac, șeful PPE spune că nu se va putea rezolva o problemă generând o altă problemă și blocarea extinderii spațiului Schengen va crea o frustrare uriașă în în România și Bulgaria într-un context geopolitic foarte complicat.

„Austria e o țară mică și are 100.000 de migranți ilegali. Nu știu ce să mai facă cu ei. E o problemă reală, toată Europa lucrează pentru a o rezolva. Dar nu poți rezolva o frustrare, o problemă creând o altă problemă. Ținerea României și a Bulgariei în afara Spațiului Schengen va crea o frustrare. Trebuie să lucrăm împreună”, a spus Weber.

„Pentru mine este clar că nu e o problemă cu România acum. Au făcut eforturi, au implementat regulile Schengen acum mulți ani. România poate să fie mândră de ce a obținut în ultimii ani”, a adăugat el.

Președitele PPE atrage atenția Austriei că divizarea Europei este miza Rusiei.

„Știm că Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană și sprijinul pe care îl trimitem către Ucraina, de aceea trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în interiorul UE. Asta înseamnă să ne ajutăm unii pe ceilalți”, a mai spus șeful PPE.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase