VIDEO | Provincia canadiană Alberta vrea să acționeze independent de guvernul de la Ottawa. Cum a reacționat premierul Justin Trudeau

Publicat: 09/12/2022, 09:24

Provincia canadiană Alberta a adoptat joi un proiect de lege care permite guvernului său ultra-conservator să nu mai țină cont de legile federale pe care le consideră prejudiciabile, precum măsurile de reducere a emisiilor din industria sa pretrolieră.

Votul asupra controversatei „Legi privind suveranitatea” realimentează conflictul între Alberta, provincia din estul Canadei, principal producător de petrol al țării și guvernul federal al premierului Justin Trudeau de la Ottawa.

Premierul Danielle Smith a fost ales la începutul lunii noiembrie și vrea să folosească legea ca instrument pentru a ignora viitoarele măsuri federale de control al armelor și taxa națională pe carbon care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin creșterea treptată de la 50 de dolari canadieni pe tona de emisii de CO2 în prezent la 170 de dolari în anul 2030.

Smith a spus că Ottawa nu este guvern național și „țara noastră funcționează ca o federație de jurisdicții suverane și independente”, cu dreptul de a exercita puterile suverane.

Reacția lui Justin Trudeau

Noul Partid Democrat, principala formațiune politică de opoziție din provincie, consideră acest proiect de lege „o mizerie” constituțională.

Cu mai puțin de șase luni înainte alegerilor din Alberta și în contextul în care NPD a promis că va abroga proiectul de lege dacă va câștiga, premierul canadian Justin Trudeau a denunțat dorința provinciei de a „se răzbuna pe guvernul federal”.

Trudeau a spus însă că administrația sa va continua pe calea dialogului, cu Alberta, pe prioritățile federale, precum locurile de muncă, îngrijirea copiilor, serviciile stomatologice și asistența pentru locuințe, scrie g4media.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase