VIDEO | Roșii mai scumpe în aprilie, la tarabe. Cheltuielile duble cu încălzirea solariilor se vor reflecta în prețul tomatelor

Publicat: 06/02/2023, 22:17

În primăvară, vom avea pe tarabele din piețe roșii mai scumpe, din cauza gerului care face ca solariile să fie încălzite mult mai des decât acum câteva zile, când temperaturile erau ridicate.

Costurile cu încălzirea s-au dublat și asta se va simți în prețul legumelor. Vor iesi pe piață la prețul de 30 de lei kilogramul, pe când anul trecut s-au vândut cu 20 de lei/kg pentru prima dată.

Cătălin Dragu este unul dintre marii legumicultori din localitatea Tia Mare din bazinul legumicol din județul Olt. Are 6 solarii unde deja a cultivat tomate și de azi, de când afară au fost înregistrate și – 10 grade, centrala a mers în continuu. Tânărul își face deja planuri pentru prețul tomatelor care se vor coace în luna aprilie.

„Am investit în lemne și cărbune peste 70.000 de lei, cumva trebuie să ne scoatem și noi măcar un minim profit”, spune Cătălin Dragu.

În situația lui sunt și alți legumicultori care spun că prețul va fi de peste 30 de lei pe kilogram.

Până acum, 300 de legumicultori au plantat tomate în solarii și au depus dosar pentru a obține bani de la stat, dar numărul lor va ajunge la 6.000.

Județul Olt ocupă locul 1 la nivelul țării în ceea ce privește numărul mare de legumicultori care accesează în fiecare an Programul Tomata, primind subvenție de la stat în valoare de 3.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase