VIDEO | Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Întotdeauna există riscul apariției poliomielitei, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Achiziţia vaccinului hexavalent a fost derulată şi încheiată”

Publicat: 16/08/2022, 17:30
Actualizat: 16/08/2022, 17:33

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă că, achiziţia vaccinului hexavalent, care oferă protecție în fața poliomielitei, a fost încheiată, iar săptămâna viitoare se va livra şi la noi în țară. De asemenea, Adriana Pistol a atras atenţia asupra faptului că există riscul apariţiei acestui virus în România, în contextul în care rata de vaccinare nu este una corespunzătoare.

Adriana Pistol a vorbit despre stadiul în care se află ministerul Sănătăţii privind achiziţia vaccinului hexavalent, despre care mulţi medici din ţară și DSP-urile se plâng că nu îl mai au.

„Achiziţia (n.r – vaccinului hexavalent) a fost derulată şi încheiată şi am înțeles de la colegii mei că săptămâna următoare se şi livrează în ţară. În mod sigur nu lipseşte de câteva luni, probabil că lipseşte în mod disproporţionat între judeţe, aia se poate. Adică sunt județe care au avut mai mult timp vaccin și sunt județe care n-au avut de mai mult timp vaccin. Există diferențe între județe, depinde despre care județ vorbim.

Dar pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică dumneavoastră găsiți în fiecare lună stocurile de vaccin și puteți să urmăriți acolo să vedeți care a fost stocul național și pe județe, pentru fiecare tip de vaccin în parte, și o să constatați că lucrurile nu sunt întotdeauna chiar așa”, a afirmat Adriana Pistol.

Întrebată dacă există în momentul de faţă riscul apariţiei poliomelitei în România, secretarul de stat a spus că sunt ţări, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare în ceea ce privește virusul care produce poliomielita.

„Întotdeauna există riscul apariției poliomielitei, în orice țară, printre care și România, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Și când vorbim de o rată de vaccinare, nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, acum, la vârsta de 2 luni, pentru că şansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau nebând apă de la chiuvetă, de la cişmea etc.

Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frăţior mai mare, care el este nevaccinat şi poate să-i aducă. Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple, pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil.

De aceea, noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieții, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că, în acest moment, rata de vaccinare împotriva virusului poliomelitei în România este în jur de 75-76%, însă ar trebui să fie de minimum 80-85% pentru ca riscul să fie eliminat.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult