VIDEO Sorin Cîmpeanu: „Mediile încheiate semestrial nu au niciun sens. Poate e mai bine ca la Evaluarea Națională să fie luate în calcul doar rezultatele examenului”

Publicat: 24/05/2022, 00:41
Actualizat: 24/05/2022, 00:44

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la B1 TV, că nu vede rostul tezelor semestriale în școli și nici nu consideră esențială media de la finalul primului semestru. De asemenea, oficialul este de părere că la admiterea la liceu ar trebui să se țină cont doar de rezultatele de la Evaluarea Națională, și nu de media celor patru ani de gimnaziu.

„Încă din acest an școlar am susținut nevoia de renunțare a obligativității tezelor semestriale. Nu au niciun sens în momentul de față acele medii încheiate semestrial. Nimeni nu te întreabă de media pe semestrul I, dar sunt profesori și elevi care aleargă să-și încheie media în semestrul I, să dea niște lucrări scrise, că trebuie să aibă media. De ce? Mă interesează media generală la final de an”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a afirmat ca admiterea la liceu ar trebui să depindă doar de rezultatele examenului de Evaluare Națională, întrucât notele din cei patru ani de gimnaziu nu reflectă, de cele mai multe ori, valoarea reală a elevului.

„Nu știu dacă 20% media celor 4 ani de gimnaziu e o abordare corectă. Poate este mai bine să mergem pe un concurs mult mai clar, pentru că notele din gimnaziu s-ar părea că reflectă lucruri total diferite în funcția de școala în care înveți. Din dorința de a ajuta, comiți o nedreptate și atunci poate e mai bine ca la Evaluarea Națională să se ia în calcul doar rezultatele examenului de Evaluare Națională, iar pregătirea pe parcursul învățământului primar și de gimnaziu să se facă la nivelul achiziției de competențe”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai spus că materiile de studiu nu ar trebui să mai fie așa dense, iar accentul ar trebui să fie pus mai mult pe achiziția de competențe.

„În anul 2023 va trebui să avem planuri-cadru noi, adică lista disciplinelor și numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline. Apoi, pentru fiecare să avem o materie care să nu mai fie așa densă încât profesorii să alerge prin materie, uitând de lucrurile care sunt mai mult importante, și-anume achiziția de competențe”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, oficialul a mai precizat că profesorii nu vor mai fi obligați să dea un anumit număr de note elevilor, acest aspect rămânând la latitudinea cadrelor didactice.