VIDEO | Tanczos Barna, despre voucherele pentru achiziționarea becurilor inteligente: „Venim cu acest program, prin care susţinem schimbarea becurilor cu unele mult mai eficiente”

Publicat: 28/09/2022, 16:23
Actualizat: 28/09/2022, 16:27

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri, la Antena 3, că va fi derulat un nou program prin intermediul căruia românii vor putea primi vouchere pentru achiziţia de becuri inteligente, destinate consumului mult mai mic. Potrivit oficialului, toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie în acest program, însă trebuie să îndeplinească anumite criterii.

„Programul presupune să funcţioneze pe aceleaşi reguli şi aceleaşi principii pe care s-a mers în programul Rabla pentru electrocasnice. Ministerul Mediului, prin AFM, a derulat mai multe etape ale acestui program de schimbare a echipamentelor consumatoare de energie electrică din fiecare gospodărie.

Venim în completarea programului Rabla pentru electrocasnice cu acest program, prin care susţinem schimbarea becurilor cu unele mult mai eficiente, schimbarea becurilor clasice cu unele pe LED.

Principiul este acelaşi, regulile, în mare, sunt aceleaşi. Se înscriu acei furnizori de becuri care vor să participe în program la AFM, după care se deschide o sesiune de înscriere pentru beneficiari. Toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie”, a explicat Tanczos Barna.

Persoanele care vor să beneficieze de acest program trebuie să aibă domiciliul în România, să aibă minimum 18 ani, să nu aibă datorii la stat și să predea un număr echivalent de becuri uzate.

„Sunt aceleași criterii pe care am lucrat și în cazul programului Rabla pentru electrocasnice. Rabla pentru electrocasnice va mai avea o sesiune anul acesta, înainte de sărbători, și prin aceste programe putem reduce consumul de energie electrică în locuință.

Vor fi gospodării care pot face o economie semnificativă prin schimbarea becurilor, acolo unde nu sunt foarte multe echipamente electocastice instalate, cumpărate de locuitori, de cetățeni”, a menționat Tanczos Barna.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că voucherele vor putea fi acordate pentru achiziţionarea becurilor LED de maximum 15W, iar suma vehiculată iniţial pentru vouchere este de 200 de lei.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase