VIDEO Virgil Popescu: „Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat. Pur şi simplu, din jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piaţă, acest preţ a ajuns să fie foarte mare. Şi este menţinut acolo”

Publicat: 19/05/2022, 00:29
Actualizat: 19/05/2022, 00:31

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri, la Digi24, că preţul gazului natural este unul nejustificat de mare şi că este menţinut la acest nivel prin jocuri de piaţă. De asemenea, oficialul și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește o scădere a preţului gazelor naturale, atâta timp cât războiul din Ucraina continuă și există o dependenţă faţă de gazul rusesc.

„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenţi de gaz din Federaţia Rusă, preţ al gazului care am văzut cu toţii că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crescut brusc, fără nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei – că, până la urmă, asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantităţi de gaze în condiţiile în care cu ani în urmă acest lucru se întâmpla – este evident că, dacă vom avea o dependenţă, preţurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei consideră că preţul gazului este unul nejustificat de mare, în condițiile în care costul exploatărilor de gaze nu a crescut și nu există o creștere a prețului privind scoaterea gazului din Rusia, comparativ cu anul trecut.

„Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat. A crescut cumva costul exploatărilor de gaze? Costă mai mult să scoţi gazul din pământul rusesc faţă de anul trecut? Nu! Deci pur şi simplu din jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piaţă, acest preţ a ajuns să fie foarte mare. Şi este menţinut acolo”, a adăugat Virgil Popescu.

De asemenea, Virgil Popescu este de părere că, atâta vreme cât există o dependenţă faţă de Rusia, iar ostilitățile purtate de armata rusă în Ucraina vor continua, o scădere a preţului gazelor naturale este puțin probabilă.

„Atât timp cât avem un conflict la frontieră, conflict din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preţuri. Cât timp va fi război, nu cred că vom asista la o scădere a preţului. Dacă vom avea suficient de mult gaz lichefiat şi nu vom depinde de gazul din Federaţia Rusă, sigur că preţul va scădea. Pentru că nu se mai poate juca cu gazul ca şi armă politică, este evident”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că, dacă România ar fi fost dependentă de gazul de import, nu ar fi fost posibilă introducerea unei plafonări a preţului la gaz.