VIDEO | Virgil Popescu: Urmărim toată piaţa şi de carburanţi şi dacă va fi nevoie, vom lua măsuri

Publicat: 19/01/2022, 22:32
Actualizat: 19/01/2022, 23:05

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, la TVR 1, că urmărește cu atenție piața carburanților, iar dacă va fi necesar Guvernul se va implica și ma lua măsuri în acest caz. El explică creșterile de prețuri de la benzinării ca fiind o „ușoară așezare a prețurilor”

„Urmărim preţurile pe toată piaţa de energie, până la urmă şi carburanţii sunt pe piaţa de energie. Acolo am observat o fluctuaţie a preţului carburanţilor, în funcţie de cotaţia petrolului. Acum, e adevărat, cotaţia este la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani de zile. Eu când trec spre casă, trec pe lângă multe staţii şi memoria vizuală îmi permite să reţin cifre. Da, este o cotaţie mare acuma. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, preţurile erau sub şase lei, acum sunt peste şase lei”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul spune că urmărește piața carburanților și dacă va fi cazul se va interveni și în acest caz.

”Urmărim cu atenţie şi, dacă va fi cazul, vom lua şi acolo măsuri. Nu am văzut în ultimii ani de zile să vorbim de preţuri reglementate la carburanţi, piaţa s-a autoreglat la un moment dat. Să nu uităm că noi am scos acciza de la carburanţi în urmă cu doi ani, deci practic am avut o ieftinire a preţului la carburanţi”, a mai precizat Popescu.

Popescu spune că România are rezerve de petrol, dar care nu sunt suficiente pentru nevoia de consum a țării, astfel suntem nevoiți să importăm din afara țării. Totodată el nu consideră că prețurile pe care șoferii sunt nevoiți să le plătească la pompă sunt mari. „Poate a fost o uşoară reaşezare a preţurilor”.

”România are  rezerve de petrol, nu are suficient petrol cât are nevoie de consum, se mai importă petrol din Kazahstan. Rompetrol de acolo aduce petrolul, dar şi când a fost  problemă cu rafinăria de la Petromidia, nu am avut probleme cu aprovizionarea. deci importurile au suplinit această producţie, cum nici preţurile, era o speculaţie că vor creşte preţurile din lipsă de producţie,  nici preţul nu a explodat. Poate a fost o uşoară reaşezare a preţurilor, dar preţul nu a explodat. deci urmărim toată piaţa şi de carburanţi şi dacă va fi nevoie, vom lua măsuri”, a mai declarat Virgil Popescu.

Reamintim că la începutul pandemiei prețurile erau sub șase lei pe litru, atât la motorină, cât și la benzină, iar acum prețul mediu depășește 6,50 lei.