EXCLUSIV | Portret de candidat. Radu Mihaiu, candidat la Primăria Sectorului 2 din partea USR: Incendiul de la Colectiv m-a făcut să-mi doresc să mă implic, să schimb lucrurile

EXCLUSIV | Portret de candidat. Radu Mihaiu, candidat la Primăria Sectorului 2 din partea USR: Incendiul de la Colectiv m-a făcut să-mi doresc să mă implic, să schimb lucrurile
Publicat: 26/02/2020, 14:14
Actualizat: 07/04/2021, 03:40

Radu Mihaiu candidează la Primăria Sectorului 2 din partea USR.  Este IT-ist de meserie, a fost secretar de stat și vrea să digitalizeze administrația publică. Vrea de asemenea mai mult spațiu verde pentru oraș, prin transformarea în parc a unei zone din Gara Obor. Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din Bucureșți, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă.

Gândul: Cine este Radu Mihaiu, ce studii are și ce îl califică pentru a ocupa funcția de primar al sectorului 2?

Radu Mihaiu: Sunt IT-ist. Mi-a plăcut digitalizarea de mic. Alături de doi asociați, dețin o firmă de dezvoltare software. Am făcut practic toată viață mea programe pentru calculator, siteuri, intraneturi și magazine digitale, precum și platforme educaționale pentru copii, tot felul de lucruri…

Undeva în anul 2015, fiind în teambuilding cu compania, am citit pe la ora 1 noaptea că a avut loc incendiul din Colectiv. Acest lucru a fost ceva ce m-a lovit foarte tare, mi am dat seama că aș fi putut să fiu acolo, mi-am dat seama că și copiii mei, atunci când vor crește mari, ar putea să fie într-o situație similară și că opțiunile mele sunt două: fie să plec din țară, fie să încerc să schimb lucrurile. M-m hotărât atunci că voi face tot ce pot pentru a schimba lucrurile. Eu fiind antreprenor din fire, am zis să fac politică și administrație cu mâna mea.

Imediat după asta, a venit guvernul tehnocrat, unde am ajuns la Ministerul Fondurilor Europene. Am fost mai întâi consilier al ministrului, apoi, pentru că eram bătăios și munceam mult, am avut rezultate și am fost  numit secretar de stat pentru digitalizare.

Am stat practic la Ministerul Fondurilor Europene timp de 8 luni de zile. Am văzut ce înseamnă să ai putere de decizie și să fii onest, să vrei să schimbi lucrurile. Am văzut ce putere mare de a schimba administrația poți să ai dacă te implici.

Atunci am spus că este lupta generației noastre: să schimbăm felul în care se face politică. Am rămas cumva legat de politică și după ce a venit guvernul PSD. Am lucrat la Camera Deputaților cu grupul parlamentar USR încă 9 luni de zile, fără să mă înscriu în partid. M-am înscris în USR în septembrie 2017 și am lucrat la „Comisia de tăiat hărții 2”. Comisia consta în simplificarea și eliminarea procedurilor birocratice, plus digitalizare.

Am propus câteva proiecte de lege, vreo 10, dar am văzut că degeaba le propunem, pentru că având în vedere că USR avea 9% în parlament, aceste proiecte nu prea treceau. Atunci am zis că trebuie să câștigăm alegeri și m-am implicat mult mai mult în partea de organizare politică a partidului. Am participat de la bun început la campania „Fără penali în funcții publice”, unde am strâns 4000 de semnături doar eu. Nu mi-am luat condediu în 2018 și am fost cu familia în Caravana „Fără Penali”, care până la urmă s-a dovedit un pariu câștigător. Acest proiect ne-a dat încredere că facem ceea ce trebuie.

În septembrie 2019 am candidat la alte două funcții, una de președinte de filială, unde am fost ales cu un număr covârșitor de voturi în funcția de președinte, apoi am candidat la la alegerile europarlamentare. Am făcut multă campanie în țară, am cunoscut mulți oameni, am văzut acolo ce înseamnă România și ce înseamnă să vorbesc despre digitalizare în foarte multe locuri din țară. Asta mi-a dat putere să pot merge mai departe și să cred că avem nevoie de digitalizare. La europarlamentare am ieșit pe locul 8 al listei USR.

După asta m-am concentrat foarte mult pe alegerile locale pe care am început să le pregătim pentru Sectorul 2. De un an de zile sunt mai implicat în administrația locală. Mă ajută faptul că înțeleg administrație, că înțeleg mecanismele adminsitrative și cred că aici se pot schimba lucruri  cu adevărat în viața de zi cu zi a oamenilor. Dacă digitalizarea este grea de înțeles de către unii oameni, ce se întâmplă la o primărie de sector are un impact direct. Curățenia are un impact direct asupra calității vieții noastre, spațiul verde are un impact direct, monitorizarea calității aerului și traficul, de asemenea.

Gândul: Într-un mod mai concret, care este proiectul dumneavoastră pentru sectorul 2?

Radu Mihaiu: „De 20 de ani, sectorul doi este la mâna firmei Supercom, o firmă apropiată lui Onțanu, fostul primar, care nu mai are licență de operare” 

Radu Mihaiu: Sunt 5 direcții pe care vreau să merg. În principiu, acestea ating viața de zi cu zi a cetățeanului. Spre exemplu, sectorul 2 are o mare problema în ceea ce privește curățenia și eu cred că nu este rocket science să facem curățenie așa cum trebuie.

De 20 de ani, sectorul doi este la mâna firmei Supercom, o firmă apropiată lui Onțanu, fostul primar, care nu mai are licență de operare. Ei adună în acest moment gunoiul fără să aibă licență de operare. Acest lucru se întâmplă pentru că anul trecut primarul PSD și viceprimarul PNL și-au dat mâna să oblige toți cetățenii să facă salubrizarea cu firma Supercom. Au introdus taxa de habitat, prin care asociațiile de locatari nu își mai pot alege cu cine lucrează dintre operatorii licențiați. Oamenii sunt obligați să plătească la primărie, iar primăria lucrează cu firma Supercom. Asta trebuie schimbat urgent.

Al doilea lucru pe care vreau să îl schimb este legat de a avea mai mult spațiu verde. Sectorul doi este sectorul cu cel mai puțin spațiu verde din București. Aici, un proiect important s-ar numi parcul Gării Obor. La Gara Obor sunt multe șine nefolosite. Ce propun eu este să ducem aceste sine în subteran, iar zona de la suprafață să fie un parc. Acea zonă are mare nevoie de un parc, mai ales din ceea ce văd că se întâmplă pe Șoseaua Electronicii. Cred că un parc în acea zonă ar avea un mare impact asupra Bucureștiului.

Este nevoie de sensuri unice, de parcări… Problema cea mai mare a locuitorilor sunt locurile de parcare. Sensurile nice eliberează niște locuri de parcare. Luăm de asemenea în considerare și opțiuni mai costisitoare, precum construirea de parcări subterane pe sub bulevarde. Este obligatoriu ca sectorul 2 și orașul să nu mai fie destinate doar mașinilor.

Acum, trotuarele sunt pline de mașini, iar oamenii nu mai au pe unde să circule, bătrânii trebuie să meargă pe stradă, mamele cu copiii trebuie să meargă pe stradă. Trebuie să înțelegem cu toții că într-un oraș, spatiul este același, iar dacă vin din ce în ce mai multe mașini, nu o să avem cum să le acomodăm.

Intră 70.000 de mășini pe an în București, dacă pentru fiecare dintre aceste mașini am cheltui un loc de parcare cu 10.000 de euro, ceea ce este un preț foarte mic față de ceea ce se construiește, asta ar însemna să cheltuim 700 de milioane de euro pe an doar să rămânem la fel de aglomerati că până acum, ceea ce este imposibil. Trebuie să schimbăm cu totul paradigma.

Pentru a mai scădea traficul, eu cred că ar trebui să avem locuri de muncă mai aproape de casă. N-ar trebui să mai construim cartiere dormitor și cartiere de business. Asta înseamnă planificare urbană și înseamnă ca atunci când se dau avize să nu se mai dea doar pentru blocuri, ci acolo unde se fac blocuri să se facă și locuri de muncă. Acest lucru se poate face având o viziune de dezvoltare și aprobând aceste PUZ-uri la nivelul capitalei.

Primăria de sector poate propune aceste lucruri. Nu se mai pot face blocuri fără a se țină cont că acolo se vor muta familii cu copii, care vor avea nevoie de grădinițe și de școli. Dacă facem zeci de blocuri fără școli, nu am făcut nimic.

Gândul: Ați enumerat proiecte importante, dar foarte costitistoare. V-ar ajunge banii alocați la buget pentru aceste proiecte?

Radu Mihaiu: Primăria Sectorului 2 este una dintre cel mai puțin îndatorate primării. Dacă ne-am împrumută pentru a face investiții care creează locuri de muncă și care cresc inclusiv nivelul de taxe care sunt plătite la nivelul sectorului, atunci eu cred că putem foarte ușor să împrumutăm bani pentru investiții, așa cum se întâmplă peste tot în lume.

De asemenea, eliminând contractul cu firma Supercom, care câștigă 206-207 milioane de lei doar pentru salubrizare, lucrurile s ar schimba mult. Dacă ducem contractul pe salubrizare la limite normale,  plus împrumuturi pentru investiții, se pot face aceste schimbări.

Gândul: Ați activat într-un guvern tehnocrat în care a existat un nivel crescut de consens. Cum ați gestiona situația în care ați întâmpina opoziție din partea celorlalți primari de sector, respectiv a consilierilor locali?

Radu Mihaiu: Eu am lucrat foarte bine în Guvernul tehnocrat și cu oameni care erau de o altă culoare politică. De exmplu, la Ministerul Fondurilor Europene eram în strânsă legătură cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care atunci era sub conducerea lui Vasile Dancu (PSD).

Pe chestiuni tehnice am lucrat destul de bine și cred că se poate lucra în continuare destul de bine. La nivel de funcționari se poate lucra bine. Pot să existe diferențe politice, dar eu sunt convins că alianța USR + PLUS va câștigă Primăria Bucureștiului, pentru că are de departe cei mai buni doi candidați.

În momentul în care ne vom decide pentru unul dintre ei, sunt convins că acesta va câștigă primăria și va fi practic din același grup politic cu noi. De asemenea, în celelate sectoare avem candidați extraodinari de buni și eu sunt convins că putem colabora fără niciun fel de problemă.

Gândul: Cum vedeți relația unei primării cu mediul ONG?

Radu Mihaiu: În multe privințe, ONG-urile știu să facă mai bine treaba decât știe să o facă statul. Eu mă bazez mult pe ONG-uri, deoarece ele cunosc foarte bine problematica de la firul ierbii. Stăm de vorbă și discutăm cu ONG-urile  civice de la nivelul sectorului 2, dar nu este vorba doar de acestea. Discutăm despre parcuri și urbanism cu Floreasca Civică, cu Grupul Civic Tei, etc…

Nu sunt doar acestea, mai sunt și ONG-uri care se ocupă de integrarea oamenilor fără venituri sau cu venituri scăzute. Există ONG-uri care se ocupă de integrarea rromilor sau de integrarea cetățenilor străini. În sectorul 2 se află mulți cetățeni străini, turci sau chinezi, iar aceștia au nevoie de integrare.

Cu toate că aceste lucruri pot fi evaluate și de primării, adevărul este că ONG-urile știu cel mai bine. Din punctul meu de vedere, întotdeauna discuția cu mediul ONG este foarte utilă pentru înțelegerea unei problematici. Nu poți să nu le asculți punctul de vedere.

Gândul: Cum vă diferențiați de Adrian Albu, candidatul PLUS pentru funcția de membru desemnat să candideze la primăria sectorului 2?

Radu Mihaiu: Din punctul meu de vedere, plusurile mele sunt cele de experiența politică în primul rând, apoi de condus organizații mari și răspundere politică. Eu mă înțeleg foarte bine cu Adrian și sunt convins că oricum ar fi, o să facem o echipă excelență.

Cred că am mai multă experiență la a conduce echipe, am pornit de la zero o firmă, am condus departamente importante din Ministerul Fondurilor Europene. Conduc Fliala Sectorului 2, care este o filiala mare, cu mulți oameni. Am multe cunoștințe și despre administrație și despre legi, despre cum se fac politici publice. Mai multe decât Adrian Albu, însă nu aș vrea să întru în zona aceasta de competiție. Eu sunt convins că noi doi vom face o echipa foarte bună.

Gândul: Mi-ați vorbit mult despre digitalizare. Având în vedere că aveți experiență în acest domeniu, care credeți că ar trebui să fie relația unei primării cu digitalizarea?

Radu Mihaiu: Cel mai important lucru care se poate face prin digitalizare este să nu mai pui omul pe drumuri pentru a aduce hârtii. Acest lucru se întâmplă în administrația românească. Ce se poate face cel mai ușor este ca în interiorul instituțiilor subordonate primăriei, să existe un soft care să gestioneze aceste documente, iar în momentul în care cineva ajunge la un ghișeu, să nu i se mai ceară acte suplimentare care se află în subordinea primăriei.

Se pot face lucruri și la nivel de țară și la nivel de guvern, astfel încât oamenii să nu mai meargă la nicio instituție pentru autorizații. Toate acestea ar trebui procesate digital. Pentru oameni ar însemna mai puține cozi la ghișee.

Poți obține multe lucruri online, iar atunci când chiar trebuie să mergi, să mergi o singură dată și să rezolvi eficient problema tututor documentelor de care ai nevoie. În Estonia s-a mers pe acest model, a existat și o campanie intensă de educare în tehnologie chiar pentru persoane vârstnice, categorie care trebuie să folosească digitalizarea.

Există inclusiv metode pentru a reduce impozitul pentru cei care plătesc electronic. Mai ales pentru cei în vârstă și care nu sunt obișnuiți cu tehnologia. Reducera impozitului ar putea deveni un stimulent important pentru a-i învăța.

Gândul: Dacă ați realiza că în cadrul instituției pe care o conduceți există foarte mulți funcționari ineficienți, cum ați gestiona situația?

Radu Mihaiu: Din ce am observat, este cazul. Măcar o treime din persoane nu sunt foarte eficiente, ceea ce înseamnă că ceilalți oameni care trag, sunt dezavantajați. În administrația publică locală sunt cazuri în care un om face treaba pentru încă unul sau doi. Este cazul să impunem criterii de performanță pentru toate departamentele. Nu se poate ca oamenii să își asume obiective pe care să nu le îndeplinească și să rămână cu calificativul excelent.

Gândul: Ce le transmiteți bucureștenilor?

Radu Mihaiu: Aș vrea să le spun bucureștenilor că lupta generației noastre este acum și că acum putem schimba clasa politică. Nu mai putem recicla politicieni.

S-a născut o nouă generație de politiceini onești care nu au nevoie de banii publici pentru a trăi, pentru că și-au făcut carierele în mediul privat și sunt mânați în principiu de dorința de a avea o țară ca afară, iar pentru a avea o țară ca afară, trebuie să votăm pentru motive ca afară și pentru oameni care au o viziune de dezolvare ca afară.

Nu se mai poate să votăm oameni doar pentru că ne dau vouchere și pentru că în ziua votului ne-au dat mici sau orice altceva. Este momentul nostru și eu cred că bucureștenii înțeleg acum că alterniativa reală la vechea clasa politică este USR + PLUS.

Sursă Foto: Radu Mihaiu, Facebook

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația